Naleśniki amerykańskie – Pancakes
- 200 g pszennej mąki typ 450
- 330 ml Maślanki
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 70 ml roztopionego masła lub oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
- blender ręczny z nakładką do ubijania, mikser ręczny albo rózga do ubijania
- chochla
Porada szefa kuchni
Patelnie o mniejszych średnicach będą lepsze do smażenia amerykańskich naleśników ponieważ mniejsze rozmiary ułatwia Ci obracanie. Proponuję średnice nie większe niż 21 cm.
Naleśniki amerykańskie – Pancakes przepis
- Sypkie składniki przesiej do miski a następnie dodaj wszystkie pozostałe (jeśli używasz masła, przestudź je przed dodaniem do reszty składników).
- Całość miksuj na gładką masę aż uzyskasz konsystencję gęstej śmietany.
- Następnie odstaw na pół godziny, aby gluten wchłonął płyn.
- Na średnio rozgrzaną patelnię wlej chochelką porcje ciasta ( ze względu na zawartość tłuszczu w cieście nie musisz już smarować dna patelni ).
- Naleśniki smaż po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotawego koloru. Na zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku miękkie.
Naleśniki wyszły przepyszne, bardzo puszyste i delikatne. Na pewno jeszcze skorzystam z tego przepisu :)
Wyszły wspaniałe w smaku, choć nie chrupiące z zewnątrz. Tak pyszne, że jem na sucho, bo niczego mi więcej nie potrzeba :)