Jesienią i zimą uwielbiamy jeść zupy! Rozgrzewają nas w deszczowe lub śnieżne, ale zawsze zimne dni. Dlatego też, dziś do naszego gara trafiła zupa cebulowa. Mimo, że jej przygotowanie zajmie Wam trochę czasu, warto go poświęcić. Smak jest wyjątkowy. Zupa ta, podawana z grzankami i startym żółtym serem, jest bardzo sycąca. Dostarczy Wam energię na cały pracowity dzień.
Zupa cebulowa przepis
Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobne piórka.
W garnku rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego, a następnie wrzuć cebulę.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i na małej mocy palnika duś przez 35 minut mieszając co jakiś czas.
Następnie dodaj mąkę, cukier i słodką paprykę. Duś całość jeszcze przez 5 minut.
Następnie wlej bulion i gotuj przez 10 minut, a pod sam koniec dopraw pieprzem i tymiankiem.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Bułkę pszenną pokrój w 1 cm kostkę podsmaż na odrobinie klarowanego masła, aż zrobi się chrupiąca.
Gotową zupę podawaj grzankami i posyp żółtym serem.
przed chwilą zrobiłam tą zupę, bardzo łątwa i szybka do zrobienia a do tego pyszna. Jak zamiast słodkiej dałam ostrą paprykę, bo wolałam trochę ostrzejszą. Świetna zupa na mroźne dni bo na prawdę rozgrzewa ;) Super przepis!
Cebulowa
2012/12/24 13:43
A ja właśnie robię zupę cebulową na wigilię, taki francuski eksperyment
Ewa
2013/01/18 20:30
Pyszna :) baaardzo przypadła mi do gustu. Pozdrawiam!
Gosia
2013/01/22 18:06
Przepyszna:):):). Czekam na gości i nie mogę się doczekać, kiedy ją zjem. Pozdrawiam.
Kinga
2013/02/01 13:51
Zrobiłam zupkę i właśnie zajadam PYCHA! Dzięki za przepis, robiłam pierwszy raz cebulową i od razu strzał w 10 :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
przed chwilą zrobiłam tą zupę, bardzo łątwa i szybka do zrobienia a do tego pyszna. Jak zamiast słodkiej dałam ostrą paprykę, bo wolałam trochę ostrzejszą. Świetna zupa na mroźne dni bo na prawdę rozgrzewa ;) Super przepis!
A ja właśnie robię zupę cebulową na wigilię, taki francuski eksperyment
Pyszna :) baaardzo przypadła mi do gustu. Pozdrawiam!
Przepyszna:):):). Czekam na gości i nie mogę się doczekać, kiedy ją zjem. Pozdrawiam.
Zrobiłam zupkę i właśnie zajadam PYCHA! Dzięki za przepis, robiłam pierwszy raz cebulową i od razu strzał w 10 :)