Zupa cebulowa


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g białej cebuli
  • 300 g cebuli czosnkowej
  • 3 ząbki czosnku
  • klarowane masło
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 bułka pszenna
  • 100 g żółtego sera

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku
  • tarka

Jesienią i zimą uwielbiamy jeść zupy! Rozgrzewają nas w deszczowe lub śnieżne, ale zawsze zimne dni. Dlatego też, dziś do naszego gara trafiła zupa cebulowa. Mimo, że jej przygotowanie zajmie Wam trochę czasu, warto go poświęcić. Smak jest wyjątkowy. Zupa ta, podawana z grzankami i startym żółtym serem, jest bardzo sycąca. Dostarczy Wam energię na cały pracowity dzień.

Zupa cebulowa przepis

  1. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobne piórka.
  2. W garnku rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego, a następnie wrzuć cebulę.
  3. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i na małej mocy palnika duś przez 35 minut mieszając co jakiś czas.
  4. Następnie dodaj mąkę, cukier i słodką paprykę. Duś całość jeszcze przez 5 minut.
  5. Następnie wlej bulion i gotuj przez 10 minut, a pod sam koniec dopraw pieprzem i tymiankiem.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  7. Bułkę pszenną pokrój w 1 cm kostkę podsmaż na odrobinie klarowanego masła, aż zrobi się chrupiąca.
  8. Gotową zupę podawaj grzankami i posyp żółtym serem.