Pasta z makreli – idealna na kanapki


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duża wędzona makrela
  • ½ średniej cebuli
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekany szczypiorek lub natka pietruszki

Porada szefa kuchni

Aby złagodzić ostry smak i zneutralizować zapach cebuli, trzeba ją zalać wrzątkiem i odcedzić po paru minutach. Można także ją wcześniej przez minimum 30 minut namoczyć w zimnej wodzie – efekt będzie taki sam.

Znudziły Ci się tradycyjne kanapki? Prosty, ale również gwarantujący wspaniały smak przepis na pastę z makreli może urozmaicić Twoje śniadania, kolacje i przekąski. Nie dość, że smakuje ona znakomicie, to jest zdrowa, a Ty nie musisz martwić się o kreowanie skomplikowanych zestawów z sera, wędlin i warzyw. Wystarczy, że rozsmarujesz ją na kromce świeżego pieczywa i gotowe!

Przepis na: Pasta z makreli – idealna na kanapki

  1. Makrelę obierz ze skóry i usuń ości. Rozdrobnij palcami, sprawdzając czy nie zostały ości. Najłatwiej przekroić ją wzdłuż brzucha, rozpoczynając od głowy i przesuwając nóż w stronę ogona.
  2. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
  3. Ogórki również pokrój w drobną kosteczkę.
  4. W misce umieść makrelę, cebulę i ogórki, dodaj majonez i musztardę. Dopraw do smaku pieprzem i niewielką ilością soli (makrela jest już wystarczająco słona). Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Gotową pastą smaruj pieczywo i posyp posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.