Jagodzianki


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Rozczyn:

  • 250 ml mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • Nadzienie:

  • ok. 300 g jagód
  • 2 łyżki waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:

  • 1 jajko do smarowania bułeczek
  • cukier puder do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • sitko
  • durszlak
  • papier do pieczenia

Porada szefa kuchni

Po za sezonem jagodowym można użyć borówek amerykańskich, ich smak świetnie się do tego nada.  Bułeczki pyszne będą także z innymi owocami np. gruszkami, jabłkami czy śliwkami. Jednak czy można je wtedy nazwać jagodziankami? :)

Pójdziemy na jagódki i wsmarujemy bródki” - zachęcamy wszystkich czytelników do korzystania z dobrodziejstw runa leśnego. Sezon na jagody zaczyna się pod koniec czerwca, lecz gdy tylko się pojawią, sprytni leśni zbieracze już sprzedają pełne koszyczki owoców nieopodal dróg. Kupując jagodzianki, wprost nie możemy się doczekać smaku ciemnofioletowej marmolady - jaki ból towarzyszy nam, gdy znajdujemy ich znikomą ilość. Przyrządzając je własnoręcznie mamy pewność, że będzie ich tam taka ilość, jaką sobie zażyczymy.

Przepis na: Jagodzianki

  1. Mąkę przez sito przesiej do miski.
  2. Masło rozpuść w rondelku  i pozostaw do przestudzenia.
  3. Przygotuj rozczyn:  do ciepłego (nie gorącego!) mleka rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki z 1 łyżką cukru. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw na kilka minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu..
  4. W misce miksera ubij jajka z cukrem.
  5. Do przesianej mąki dodaj ubite jajka, rozczyn, sól i wystudzone masło.
  6. Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie i jednolite ciasto (będzie się kleić do dłoni, ale nie dosypuj mąki).
  7. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  8. Jagody umyj, odsącz na durszlaku, a następnie połącz cukrami i mąką ziemniaczaną.
  9. Ciasto podziel na 10 części. Każdą delikatnie spłaszcz na dłoni, nałóż łyżkę nadzienia. Jagodziankę dokładnie zlep.
  10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  11. Bułeczki ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  13. Roztrzep jajko i posmaruj nim z wierzchy bułeczki.
  14. Włóż blachę do pieca i piecz, przez 30-35 minut, aż bułki się zarumienią.
  15. Podawaj posypane cukrem pudrem.