Jak podawać napoje podczas świątecznej kolacji?


Prezentacja stołu podczas wigilijnej kolacji jest niemal tak ważna, jak ozdoby na choince czy serwowanie dań. Warto zadbać o najmniejszy szczegół, ponieważ pierwsze wrażenie zostaje na długo. Jak więc podawać napoje efektownie, aby twoi goście byli zachwyceni nie tylko smakiem, ale również wyglądem?

nalewanie do kubka wrzątkuMeble kuchenne i stanowisko pracy

Jeśli chcesz w swoim domu urządzić kolację, której twoi goście nie zapomną, pamiętaj o odpowiednim przygotowaniu. Zwykle każdy gospodarz zdaje sobie sprawę z tego, że gotowanie wymaga poświęceń. Meble do kuchni po walce z pierogami, kutią czy karpiem nie będą już wyglądać tak jak ze sklepu, a jeżeli twoim celem jest również wyjątkowe zaprezentowanie napojów, musisz jeszcze bardziej się przygotować.

Posiadacze zabudowy kuchni o gładkiej powierzchni będą zadowoleni, bo wszelkie zabrudzenia łatwo jest zetrzeć, natomiast można jeszcze bardziej zminimalizować bałagan za pomocą kilku prostych patentów.

  • Jeśli masz kuchenkę z palnikami, wyłóż powierzchnię pomiędzy nimi folią aluminiową.
  • Zabezpiecz (choćby gazetami) najbardziej narażone na brud miejsca podłogi, czyli przy blacie lub stoliku, gdzie kroisz coś czy blendujesz.
  • Odstaw czajnik z dala od twoich kulinarnych popisów, zwłaszcza jeśli zamierzasz go używać przy gościach.
  • Sprzątaj na bieżąco po każdym etapie, aby kontrolować to, co dzieje się w kuchni.
  • Od razu wkładaj akcesoria, sztućce, przyprawy i produkty na właściwe miejsce, zaopatrz się w tym celu we wkłady i organizery do szuflad.
  • Na przyszłość pomyśl o wyciągach blatowych i systemach cargo, aby mieć łatwiejszy dostęp do zawartości szafek.

Pamiętaj, że święta są dla kuchni wielkim sprawdzianem, ponieważ dużo się wtedy w niej dzieje. To nie tylko wyzwanie dla ciebie i producenta mebli, ale i dla wszystkich elementów, które wybrałeś do urządzenia swojego kącika gotowania. Jeśli okaże się, że potrzebujesz więcej ułatwień w swojej kuchni, sprawdź, jak szybko wprowadzić swój własny projekt w życie np. tutaj: ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/.

Skoro meble do kuchni już są zabezpieczone, czas na tytułowe napoje. Jak więc zrobić wrażenie na gościach?

Herbata w słoiku

Już jakiś czas temu bardzo modny stał się sposób podawania napojów w słoikach. Nic dziwnego, jest on zabawny i uroczy, zwłaszcza gdy ktoś spotyka się z tym pierwszy raz. Szklanki-słoiki są dostępne niemal w każdym sklepie z wyposażeniem wnętrz, a często nawet supermarkety wprowadzają takie nowości u siebie. Jeśli nie masz takiej szklanki, możesz samodzielnie zrobić słoik do napojów, a wtedy goście docenią jeszcze bardziej twój wkład w ich komfort.

Pamiętaj, aby wybrać słoik o odpowiedniej grubości ścianek. Gorący napój może spowodować pęknięcie, co oznacza ryzyko poważnego skaleczenia. Zdecyduj się na słoik, który łatwo można trzymać w ręce, a więc niech będzie on długi i smukły. Wywierć dziurę w zakrętce. Możesz ją potem ozdobić w ulubiony sposób et voila! Podaj tak na przykład kwitnącą herbatę Lychee Ball, która cudownie rozwija się w kubku, a zachwycisz każdego. Do tego fantazyjne podkładki i efekt murowany.

Jeżeli chcesz dodać całości jeszcze ciekawszego charakteru, znajdź kolorową tasiemkę z materiału, która po wewnętrznej stronie ma już klej. Owiń ją wokół szyjki słoika i tak wręczaj napoje gościom. Doskonale będzie prezentować się w takiej formie herbata zimowa z kawałkami imbiru, cynamonu, goździków i pomarańczy w środku. Pamiętaj, aby nie nalewać gorącej herbaty do końca, żeby twoi goście się nie poparzyli. Nie będzie takiej obawy, jeśli wlejesz do środka smoothie lub koktajl.podawanie kawy w filiżance

Kawa zawsze w przezroczystej szklance

Każdy z nas chciałby umieć tworzyć wzory na powierzchni kawy w stylu latte art, ale nie jest to łatwe, zwłaszcza gdy nie poświęca się temu zajęciu odpowiedniej ilości czasu. Kawa z pianką 3D również nie jest dla początkujących, ponieważ wymaga niezwykłej precyzji i wyobraźni przestrzennej. Warto natomiast wykorzystać podstawowe techniki parzenia kawy, aby ta prezentowała się doskonale w całej swojej okazałości. Wystarczy tylko długa, przezroczysta szklanka.

W ten sposób podaje się najczęściej latte macchiato i caffe latte, ponieważ najbardziej spektakularnie wygląda oddzielenie się warstwy mlecznej pianki od naparu. Można jeszcze bardziej urozmaicić popołudniową kawę, dodając barwnik spożywczy do spienionego mleka. Jeśli postawisz na długą szklankę lub taką z podwójnymi ściankami, z pewnością zaskoczysz swoich gości, bo kolorowej kawy jeszcze pewnie nigdy nie pili.

Drinki w nietypowych odsłonach

Rzadko w wigilijny wieczór alkohol pojawia się na stole, ale podczas kolejnych świątecznych dni już dużo chętniej sięgamy po napoje wysokoprocentowe. Jak się okazuje, nie trzeba znać magicznych sztuczek, aby zaimponować gościom wyjątkowym sposobem podania drinków. Chyba nigdy z mody nie wyjdzie oprószanie brzegów kieliszka cukrem, które nie tylko sprawia, że napój dobrze wygląda, a do tego podnosi walory smakowe.

Można pobawić się również kolorem. Jak zrobić drink warstwowy? Należy mieć do dyspozycji alkohol, sok i syrop. Wymieszanie alkoholu z sokiem da jedną warstwę, a gdy dodamy do tego gęsty syrop, opadnie na dno, tworząc drugą warstwę. Kluczem jest delikatne dodanie składników i odpowiednie połączenia kolorystyczne. Podane w nietypowych szklankach na pewno zrobią wrażenie na gościach. Smacznego!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes