Gluten jest szkodliwy – MIT
Aby to udowodnić, powinniśmy najpierw wykluczyć z mitu osoby chore na celiakię (immunologiczną chorobę wrodzoną) oraz cierpiące na nadwrażliwość na gluten. Ci pierwsi absolutnie nie mogą spożywać glutenu, ci drudzy – jeśli wykluczą go z diety będą cieszyć się poprawą samopoczucia. Jednak dla reszty ludzkości gluten jest nieszkodliwy, niealergenny i przyswajalny, dlatego nie ma sensu na siłę poddawać się modzie i wykluczać go z diety, jeśli nie odczuwamy żadnych przykrych dolegliwości po jego spożyciu.
Dzięki za ten wpis. Ja bym dodała do tego jeszcze, że osoby z nietolerancją (nie celiakią) mogłyby spróbować upiec same chleb. Ja mam np. nietolerancję większości kupnego pieczywa, no chyba, że uważnie poczytam skład. I to nie gluten to sprawił. Upieczony przez siebie chleb zjadam tonami i jest super. Chleb z piekarni: woda, mąka, drożdże/zakwas sól też gites. Lista składników jak w energy drinku – zaczyna się moja nietolerancja.