Łazanki
- 200 g makaronu łazanki
- 400 g kiszonej kapusty
- 200 g boczku wędzonego, parzonego(ewentualnie kiełbasy)
- 250 g mniejszych pieczarek
- 1 średnia biała cebula
- sól i pieprz
- oliwa lub olej do smażenia
- 1 łyżka masła do smażenia
TO CI SIĘ PRZYDA
- durszlak
Porada szefa kuchni
Łazanki możesz również podać w formie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym rozłóż gotowe łazanki i posyp z wierzchu startym żółtym serem. Ser powinien być rozłożony cienką warstwą równomiernie. Następnie zapiecz całość w piekarniku aby ser się przyrumienił. Gotową zapiekankę z łazanek podawaj gdy odrobinę przestygnie.
Łazanki przepis
- Kiszoną kapustę posiekaj. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją zimną wodą i odciśnij w durszlaku.
- Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź z wody na durszlaku.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
- Z boczku wytnij skórę i chrząstki. Pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż się zarumieni.
- Pieczarki umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż na rozgrzanym maśle, aż odparuje z nich woda.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, o 2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
- Makaron zlej w durszlaku zimną wodą.
- Do kapusty wrzuć pieczarki, boczek i cebulę. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
- Danie podgrzewaj przez chwilę (ok. 5 minut) na małej mocy palnika, aby smaki się „przegryzły” . Od razu podawaj.
Ja mam dobre wspomnienia z dzieciństwa z łazankami i kapustą, bo akurat lubię te wszystkie składniki. Potem sama zaczęłam modyfikować i np. boczek zastąpiłam podsmażoną cebulką. Dawno nie jadłam :)
A z jakiej kapusty Twoim zdaniem wychodzą najlepsze łazanki? Z kiszonej, czy ze świeżej?
Łazanki pychota….! Wspomnienie z mojego dzieciństwa. Pamiętam je zarówno z rodzinnego domu, jak i ze stołówki. Uwielbiałam je jako dziecko i gotuje je też moim dzieciom chociaż one aż tak bardzo nie przepadają, ale zjadają,
Czy zamiast boczku mogę dodać kiełbasę?
U mnie przepis na łazanki jest przekazywany z matki na córkę. Nawet na wigilię zdarzało się, że podawano. Cała moja rodzina przepada za tym. Dodajemy różne świeże grzyby z lasu nieopodal. Palce lizać!