Łazanki


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g makaronu łazanki
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego, parzonego(ewentualnie kiełbasy)
  • 250 g mniejszych pieczarek
  • 1 średnia biała cebula
  • sól i pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  • 1 łyżka masła do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • durszlak

Porada szefa kuchni

Łazanki możesz również podać w formie zapiekanki. W naczyniu żaroodpornym rozłóż gotowe łazanki i posyp z wierzchu startym żółtym serem. Ser powinien być rozłożony cienką warstwą równomiernie. Następnie zapiecz całość w piekarniku aby ser się przyrumienił. Gotową zapiekankę z łazanek podawaj gdy odrobinę przestygnie.

Komu nie trzęsły się uszy, gdy zajadał się łazankami w szkolnej stołówce lub przy domowym stole? Dobrze znane i kojarzące się z czasami dzieciństwa, pojawiają się na talerzach w wielu odsłonach, gdyż świetnie komponują się z lubianymi, aromatycznymi dodatkami: pieczarkami, grzybami leśnymi, boczkiem, różnymi rodzajami kiełbasy, a także z wołowiną. Doskonale sprawdzą się też w wersji wege z soczewicą oraz jako zapiekanka obsypana serem żółtym. W przepisie proponujemy Wam klasyczne, mistrzowskie łazanki – smakujecie je w tradycyjnej wersji czy wzbogacacie ulubionymi składnikami?

Łazanki przepis

  1. Kiszoną kapustę posiekaj. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłucz ją zimną wodą i odciśnij w durszlaku.
  2. Kapustę przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odcedź z wody na durszlaku.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju.
  4. Z boczku wytnij skórę i chrząstki. Pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na patelni z odrobiną oleju, aż się zarumieni.
  5. Pieczarki umyj i pokrój w półplasterki. Podsmaż na rozgrzanym maśle, aż odparuje z nich woda.
  6. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, o 2 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Makaron powinien być al dente.
  7. Makaron zlej w durszlaku zimną wodą.
  8. Do kapusty wrzuć pieczarki, boczek i cebulę. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  9. Danie podgrzewaj przez chwilę (ok. 5 minut) na małej mocy palnika, aby smaki się „przegryzły” . Od razu podawaj.