Carpaccio z buraka
- 2 większe czerwone buraki
- oliwa smakowa np.: truflowa lub pomarańczowa
- 50 g koziego ser lub feta
- rukola
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz do smaku
TO CI SIĘ PRZYDA
- krajalnica do chleba lub ostry nóż kuchenny
- folia aluminiowa
Porada szefa kuchni
Buraki najlepiej upiecz dzień wcześniej, ponieważ pieką się około 2 godzin. Trzeba także odczekać aż całkowicie ostygną przed krojeniem i podaniem ich do konsumpcji. Do przygotowania Carpaccio możesz również użyć podłużnej i wąskiej odmiany buraka, która szybciej się upiecze i ostygnie.
Carpaccio z buraka przepis
- Buraki umyj bardzo dokładnie pod bieżącą wodą.
- Każdego z osobna zawiń w folię aluminiową. Możesz ją uprzednio wewnątrz nasmarować odrobiną oliwy i oprószyć suszonymi ziołami, nada to burakom aromatu.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do nagrzanego piekarnika włóż buraki na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia możesz delikatnie w jednego wbić końcówkę cienkiego noża, jeśli wejdzie bez żadnego oporu bardzo miękko, to znak że są już gotowe i należy je wyciągnąć.
- Buraki rozwiń z folii i odczekaj aż całkowicie ostygną. Tak przygotowane buraki dzień wcześniej zaoszczędzą Ci czasu oczekiwania stygnięcia.
- Po ostudzeniu buraki obierz ze skórki. Delikatnie zdejmując skórkę rękoma z jeszcze ciepłych (niegorących) powinna odchodzić bez problemu. W przeciwnym razie użyj obieraczki do warzyw.
- Następnie przy pomocy krajalnicy lub noża pokrój je w bardzo cienkie plastry. O wiele łatwiej będzie Ci się kroiło krajalnicą, ponieważ na niej możesz ustawić grubość taką jaką chcesz. Dzięki takiemu krojeniu wszystkie plastry będą takiej samej grubości.
- Plastry ułóż na talerzu wachlarzem, a na to rozłóż odrobinę rukoli i rozkruszonym a mniejsze kawałki serem.
- Całość skrop oliwą oraz odrobiną octu balsamicznego.
- Na sam koniec dopraw solą z pieprzem i podawaj jako elegancką przystawkę.