Leczo


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 duże cukinie lub kilka małych
  • 3 papryki (najlepiej czerwona)
  • 2 obrane cebule
  • 3 sparzone pomidory
  • kawałek wędzonego boczku
  • kawałek kiełbasy (np. śląskiej)
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • zioła (ziele angielskie, 2 listki laurowe, majeranek, czerwona papryka w proszku)
  • olej lub smalec do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • garnek z grubym dnem

Porada szefa kuchni

Z leczo jest podobnie jak z sałatką jarzynową - w każdym domu przygotowywana z tych samych składników, a wszędzie smakuje inaczej. Moja babcia od dziecka wpajała mi, że leczo smakuje najlepiej, gdy zamiast oleju wykorzystuje się smalec. Miała rację! Próbowaliście?

Leczo, które przygotowaliśmy, to oczywiście "spolszczona" wersja prawdziwego węgierskiego Lecsó. Niektórzy twierdzą, że bliżej mu francuskiego ratatouille i tak też wolą je nazywać. Nie przedłużając - przygotowaliśmy dla Was wariację węgierskiego Lecsó i francuskiego ratatouille, czyli LECZO :)

Przepis na: Leczo

  1. Przygotuj wszystkie składniki, które po kolei będziesz wrzucał do garnka: cukinię umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm, a następnie przesyp do miseczki.
  2. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój  podobnie jak cukinię. Przesyp do czystej miseczki i odstaw.
  3. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Przełóż do przygotowanego naczynia i odstaw.
  4. Cebulę pokrój w pióra (lub kostkę). Kiełbasę w "półplastry" o grubości ok 1,5 cm, a boczek w kostkę. Umieść wszystko w osobnych naczyniach.
  5. W garnku o grubym dnie rozpuść ok. 2 łyżki smalcu lub oleju roślinnego.
  6. Do rozgrzanego tłuszczu dodaj pokrojoną cebulę i mieszaj do momentu aż delikatnie się zeszkli.
  7. Następnie dodaj boczek, a po chwili pokrojoną kiełbasę.
  8. Wymieszaj wszystko i po kilku minutach dodaj pokrojoną paprykę.
  9. Wszystkie składniki podsmaż (co chwile mieszając), a następnie dodaj pokrojone pomidory (świeże).
  10. Ponownie wymieszaj i po chwili uzupełnij całość pomidorami z puszki wraz z sokiem.
  11. Na samym końcu dodaj cukinię, aby się nie rozgotowała i zachowała kształt.
  12. Dopraw całość solą, pieprzem, papryką w proszku, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Wymieszaj wszystko i gotuj pod przykryciem przez ok. 25 min.