Ciasto Milky Way


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Kakaowy biszkopt:

  • 6 surowych jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 160 g cukru
  • 85 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 2 łyżki oleju
  • Krem mleczny:

  • 125 ml mleka zwykłego
  • 200 g mleka w proszku (pełnego o zawartości 26% tłuszczu)
  • 150 g cukru
  • 350 g miękkiego masła (o temperaturze pokojowej)
  • 1 torebka cukru wanilinowego (16 g)
  • Polewa czekoladowa

  • 50 gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła

Porada szefa kuchni

Wszystkie składniki na ciasto, które przechowujemy w lodówce wyjmujemy odpowiednio wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej. Zamiast ciemnej polewy możesz zrobić jasną co da ciekawy efekt kolorystyczny – po prostu dodaj białą czekoladę w miejsce gorzkiej i mlecznej.

To leciutkie niczym chmurka ciasto zachwyci nie tylko dzieci, ale również nieco starszych łasuchów. Kakaowy biszkopt przełożony jest wspaniałym mlecznym kremem z mleka w proszku, a całość polana czekoladową polewą.

Przepis na: Ciasto Milky Way

Kakaowy biszkopt: 1. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 28 cm x 24 cm delikatnie wysmaruj tłuszczem (masłem lub margaryną) i wyłóż papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. 3. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj cukier po jednej łyżce (cały czas ubijając). Dodaj żółtka i zmiksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników.Dodaj olej i zmiksuj jak poprzednio. 4. Oba rodzaje mąki wymieszaj w misce z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie przesiej. Składniki suche dodawaj w partiach do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką. 5. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka (patyczek drewniany wbity w ciasto powinien być suchy). Ciasto wyjmij i zostaw do przestudzenia. Krem mleczny: 1. Mleko zwykłe zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostaw do ostudzenia. 2. Mleko w proszku przesiej. 3. Masło utrzyj za pomocą miksera na jasną i puszystą masę. Powoli dodaj do niego wystudzone mleko z cukrem, cały czas ucierając. Następnie wsypuj w partiach przesiane mleko w proszku cały czas ucierając, aż krem będzie gładki. Polewa czekoladowa 1. Czekoladę połam na kawałki i razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i poczekaj, aż polewa nieco przestygnie. Wykonanie ciasta 1. Biszkopt przekrój wzdłuż, na dwa blaty. Na pierwszy blat przełóż krem mleczny, wyrównaj powierzchnię. Przykryj drugim blatem. 2. Polej ciasto ciepłą polewą czekoladową. 3. Ciasto przechowuj w lodówce. Wyjmij na godzinę przed planowanym podaniem.