Gazpacho


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg pomidorów
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 kromki pieczywa pszennego (namoczone w wodzie)
  • sól i pieprz
  • chili (opcjonalnie)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny

Gazpacho to chłodnik hiszpański, który nie wymaga gotowania i oczywiście podawany jest na zimno.

Przepis na: Gazpacho

  1. Kromki namocz w wodzie a następnie odciśnij.
  2. Pomidory sparz i obierz ze skórek, następnie wytnij szypułki i przełóż do pojemnika blendera.
  3. Ogórki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w kostkę
  5. Do pojemnika blendera dodaj wszystkie pozostałe warzywa.
  6. Dodaj także oliwę, ocet i kromki chleba. Całość miksuj na wysokich obrotach, przez kilka minut na gładką masę.
  7. Dopraw solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą chili.
  8. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
  9. Udekoruj warzywami pokrojonymi w kostkę.