Domowe eklerki


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g margaryny
  • 25 g smalcu
  • 4 jajka
  • 140 ml wody
  • Krem:

  • 1 laska wanilii
  • 600 ml mleka
  • 6 jajek
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 mleczna czekolada

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rękaw cukierniczy lub szpryca
  • sito
  • duża miska
  • mikser
  • papier do pieczenia

Wyborne eklerki domowej roboty. Poznaj sekret ciasta zaparzanego i spróbuj stworzyć rarytas na miarę najlepszej cukierni. Do tego znakomity waniliowy krem patissiere. Poznaj smak rozpusty.

Przepis na: Domowe eklerki

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj smalec i masło. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i zagotuj. Następnie zdejmij z palnika i przesiej do środka mąkę. Całość od razu intensywnie mieszaj drewnianą łyżką i ponownie postaw na palniku na 3 minuty.
  2. Następnie całość zdejmij z palnika i poczekaj aż ostygnie do temperatury 60 stopni C. Gdy osiągnie tą temperaturę dodawaj po jednym jajku cały czas miksując na średnich obrotach ( po 15 minutach powinna powstać gęsta, jednolita masa ).
  3. Na blasze do pieczenia rozłóż pergamin. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  4. Następnie nałóż całe ciasto do rękawa cukierniczego z dziurą o średnicy 1 cm i wyciśnij na pergamin odcinki o długości 8 cm i wysokości 2 cm. Rozkładaj je szeroko od siebie ponieważ podczas pieczenia bardzo urosną. Od razu włóż blachę do pieczenia.
  5. Przez pierwsze 10 minut nie można uchylać drzwiczek, bo upadną. Piecz je ok. 25 minut, jeśli po 15 minutach zaczną zbyt się rumienić zmniejsz do temperatury 180 st. C. i je jeszcze susz je po pieczeniu przez 8 minut
  6. Laskę wanilii przetnij na pół i wydrąż z niej nasionka.
  7. Do rondla wlej nie całe mleko ( zostaw pół szklanki ), dodaj wanilię razem z ziarenkami i cukier. Gotuj całość a małej mocy palnika przez 10 minut.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. W pozostałym zimnym mleku wymieszaj ze sobą mąki i jajka na gładką masę.
  10. Po podanym czasie gotowania wyjmij laskę wanilii i wlej mleko z mąkami intensywnie mieszając trzepaczką. Gotuj kilka chwil, aż do uzyskania budyniu.
  11. Następnie wystudź krem do temperatury pokojowej.
  12. Chłodne eklerki przekrój na pół i nadziewaj kremem waniliowym przy pomocy szprycy.
  13. Na koniec eklerki polej z wierzchu odrobiną rozpuszczonej czekolady.