Sałatka szopska


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • - 4 duże pomidory lub 15 szt. pomidorków koktajlowych
  • - 1 ogórek szklarniowy
  • - owczy ser solankowy
  • - szczypta soli
  • - świeżo mielony pieprz
  • - oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o grubych oczkach
  • obieraczka do warzyw

Sałatka szopska jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki podawanej z rakiją. Czym się charakteryzuje? Przede wszystkim prostotą i świeżymi składnikami. Przyrządza się ją z ogórka, pomidorów, oliwy, pieprzu i… No właśnie, najważniejszym składnikiem jest specjalny szopski ser, czyli solankowy ser owczy, który jest bardzo popularny w kuchni bułgarskiej. Wiecie, że zamawiając frytki w Bułgarii dostaniecie je z dodatkiem startego owczego sera?

Przepis na: Sałatka szopska

  1. Pomidory umyj i pokój w kostkę (jeśli używasz pomidorków koktajlowych, to wystarczy, że przetniesz je na pół) i przesyp do niewielkiej miski.
  2. Ogórka dokładnie umyj i pokrój w kostkę lub długie cienkie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw)i dodaj do pomidorów.
  3. Ser owczy możesz zetrzeć na tarce o średnich oczkach w Prost do sałatki lub podać w jednym kawałku.
  4. Sałatkę dopraw odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.
  5. Całość polej oliwą z oliwek.