Sałatka z roszponką


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • 1 mango
  • 1 granat
  • 15 cm kawałek ogórka wężowego
  • 10 rzodkiewek
  • 2 garści pestek dyni
  • 1 ser brie z orzechami
  • Sos:

  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dziś coś dla fanów niebanalnych połączeń smakowych - sałatka z roszponką. Całość skąpana w dressingu na bazie słodkiego sosu chili. Warto poznać smak i aromat tej sałatki.

Przepis na: Sałatka z roszponką

  1. Granat natnij delikatnie do białej skórki na 3 części. Palcami oderwij delikatnie części od siebie i delikatnie wyłuskaj ziarna ze środka. Ziarna umieść w naczyniu.
  2. Roszponkę opłucz i dokładnie odsącz na sitku.
  3. Ogórka obierz i przetnij na pół. Następnie pokrój go w półksiężyce.
  4. Szynkę parmeńską porwij na średnie kawałki..
  5. Ser pokrój na 1 cm kostkę.
  6. Pestki dyni upraż na rozgrzanej patelni.
  7. Mango obierz, wytnij pestkę i pokrój w 0,5 cm kostkę.
  8. Do miseczki wlej ocet, dodaj sól oraz pieprz i całość wymieszaj trzepaczką. Dodaj sos chili oraz oliwę i ponownie wymieszaj.
  9. W misce wymieszaj wszystkie składniki. Posyp pestkami i sosem polewaj dopiero przed podaniem.