Sałatka z pieczarkami


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 g pieczarek
  • 15 rzodkiewek
  • 15 cm kawałek ogórka wężowego
  • 6 jajek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • tymianek
  • Sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz

Pomysł na niebanalną sałatkę z pieczarkami. Delikatne gotowane pieczarki z dodatkiem tymianku. Całość skąpana w aksamitnym sosie koperkowym.

Przepis na: Sałatka z pieczarkami

  1. Jajka włóż do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj na twardo. 10 minut od zagotowania.
  2. Pieczarki dokładnie umyj a następnie pokrój je w równe plasterki. Następnie przełóż je do garnka, wsyp 2 łyżki tymianku, zalej wodą i gotuj 10 minut. Po ugotowaniu odsącz i odstaw aby przestygły
  3. Koperek drobno posiekaj i w misce dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami doprawiając solą z pieprzem.
  4. Ogórka i rzodkiewki przetnij na pół, a następnie pokrój je na półksiężyce.
  5. Z kukurydzy dokładnie odsącz płyn.
  6. Całość mieszamy i łączymy z wystudzonymi pieczarkami.
  7. Jajka pokrój na 8 części.
  8. Wszystkie składniki oprócz jajek wymieszaj w misce z sosem. Z wierzchu udekoruj jajkami.
  9. Sałatkę włóż na 2 godziny do lodówki.