Placki owsiane


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 125 g rukoli
  • Oliwa do smażenia
  • Placki owsiane:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 2 jaja
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Sos winegret:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka miodu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • ręcznik papierowy

Zapraszam do spróbowania pysznych i lekkich placków owsianych. Ich smak i konsystencja Was zaskoczy. Do tego sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych.

Placki owsiane przepis

  1. Zaczynamy od rukoli, wrzucamy ją do miski i zalewamy sporą ilością zimnej wody –niech dojdzie do siebie.
  2. Rukolę umieść w misce i zalej ją sporą ilością zimnej wody.
  3. Tuńczyka odsącz z zalewy, a następnie bardzo dokładnie wymieszaj go z pozostałymi składnikami placków w osobnej misce.
  4. Z powstałej masy formuj kulki wielkości malej mandarynki a następnie je rozpłaszcz. Aby nabrały ładnego kształtu, lekko zwilżonymi dłońmi poklep je z wierzchu.
  5. Rukolę dokładnie odsącz z wody i przełóż na talerz.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie smaż na niej placki z obu stron aż będą złociste. Gotowe placki za pomocą ręcznika papierowego odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  7. Do osobnej miseczki wlej ocet balsamiczny, dodaj odrobię soli z pieprzem i całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę składników sosu i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. Rukolę polej sosem i rozłóż na niej placki.