Pin it

Jak zrobić żeby rosół był klarowny.

Techniki i triki sprawdzone w praktyce, w niejednej kuchni. Podziel się swoją wiedzą.
Pin it

Jak zrobić żeby rosół był klarowny.

Postautor: olka1541 » 18 mar 2013, 0:42

Każdy kto choć raz próbował ugotować prawdziwy rosół wie że to prosta sztuka nie jest. Albo wychodzi jałowy, albo mętny. A tak naprawdę wszystko zależy od pierwszej fazy przyżądzania. Jeśli twój bulion, rosół jest bez smaku, spróbuj dodać więcej warzyw. Wrzuć do garnka świerzą marchew, pietruszkę, i nać i korzeń, seler, liście magi cebulę. Na cebuli się zatrzymamy. Aby oddała cały swój aromat i smak musi być przypalona. A jeśli masz problem z klarownośćią swojego bulionu to znaczy że popełniłeś któryś z dwoch błędów, albo oba naraz :o Po pierwsze zanim wrzucisz mięso do garnka pożądnie je umyj. Oczyść ze skrzepów krwi itd. Po drugie, kiedy zaczyna wrzeć, odlej całą wodę, i zawartość garnka jeszcze raz zalej wodą (zimną!). Uwaga: rosuł wymaga czasu. Nie gotuj go na szybko, bo będzie bez smaku. Gotuj go zawsze na wolnym ogniu, (w zależności od mięsa na jakim gotujesz wywar) od 3 nawet do 5 godzin! Udanego gotowania!
olka1541
 
Posty: 9
Rejestracja: 17 mar 2013, 19:11

Wróć do Porady kuchenne

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość