Hummus


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 240 g ciecierzycy
  • 4 czubate łyżki sezamu lub 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 dużego ząbka czosnku
  • sól
  • sok z cytryny
  • 80 ml wywaru spod gotowanej ciecierzycy lub płynu z puszki
  • 1 liść szałwii
  • ciemne pieczywo

Hummus to pasta z ciecierzycy, która niezwykle popularna jest choćby na Bliskim Wschodzie. Delikatny smak otrzymany dzięki połączeniu sezamu oraz cieciorki.

Przepis na: Hummus

  1. Wsyp ciecierzycę do garnka i nalej do niego letniej wody tak, aby wszystko przykryła. Następnie odstaw do lodówki na noc pod przykryciem.
  2. Następnego dnia odlej całą wodę, nalej świeżą, dopraw solą, a następnie dodaj szałwii oraz czosnku i gotuj przez 2 godziny.
  3. Rozgrzej suchą patelnię i upraż na niej sezam.
  4. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do sezamu wraz z oliwą, ciecierzycą, sokiem z cytryny, solą i olejem sezamowym. Wlej wywar z ciecierzycy i całość zblenduj.
  5. Posmaruj pastą ciemne pieczywo. Podawaj je pokropione sokiem z cytryny oraz oliwą.