Zupa grzybowa


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 40 g suszonych prawdziwków lub borowików
  • mleko
  • 1 l bulionu warzywnego
  • średnia cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 kromki razowego pieczywa żytniego
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło

Sekretem doskonałej zupy grzybowej są grzyby. Do przygotowania tej zupy, wykorzystaj grzyby suszone, które dobrze oddadzą swój aromat daniu. Pamiętaj, że grzyby kochają tymianek, dlatego też polecam go dodać - najlepiej świeży.

Przepis na: Zupa grzybowa

  1. Przygotowanie zupy grzybowej zaczynamy oczywiście od grzybów. Suszone prawdziwki lub borowiki namocz w mleku i odstaw najlepiej na całą noc. Dla niecierpliwych – kilka godzin wystarczy.
  2. Kiedy grzyby będą już namoczone w garnku podgrzej 2 łyżki masła. Gdy będzie gorące, wrzuć do niego posiekaną drobno cebulę.
  3. Do zeszklonej cebuli dodaj odsączone grzyby.
  4. Dolej litr bulionu warzywnego, a następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz tymianku (najlepiej świeżego).
  5. Całość gotuj ok. 30 min, aż grzyby będą miękkie i oddadzą swój aromat.
  6. Pod koniec gotowania wrzuć drobno pokrojony chleb bez skórki, który zagęści zupę. Gotuj całość przez około 8 minut.
  7. Dodaj powoli śmietankę 30%, zagotuj zupę, a następnie zdejmij całość z gazu.
  8. Zupę podawaj z posiekaną natką pietruszki.