Burrito


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 pszennych tortilli
  • 300 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka mieszanki: czerwona fasola - kukurydza
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • kumin
  • oregano
  • sól, pieprz
  • limonki
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g kwaśnej śmietany

Znakomity mięsny farsz zawinięty w pszenne tortille to nic innego jak wspaniała meksykańska klasyka zapiekana na grillu. Forma podania tego dania jest bardzo wygodna więc wspaniale sprawdzi się do zaspokojenia głodu gości podczas domowych przyjęć.

Burrito przepis

  1. W garnku podgrzej 3 łyżki oleju, a następnie dodaj drobno posiekaną cebulę.
  2. Do garnka dodaj mięso i zwiększ moc palnika. smaż go kilka minut, aby na dnie powstało smakowite zrumienienie.
  3. Po 10 minutach wlej do garnka puszkę pomidorów oraz dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  4. Całość duś, aż będą miękkie - ok. 30 minut.
  5. W międzyczasie dodaj przyprawy: po szczypcie kuminu, papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu oraz oregano. Duś, aż sos się zredukuje i powstanie smakowita gęsta masa (cały czas mieszaj aby się nie przypaliło).
  6. Na sam koniec wrzuć do garnka puszkę mieszanki kukurydzy i czerwonej fasoli, zakryj garnek i zestawiam z palnika.
  7. Gotowe, lekko przestudzone burrito przełóż na środek tortilli, posyp startym serem i roluj jak krokieta.
  8. Najpierw boki do środka, a następnie załóż od dołu ku górze brzegi.
  9. Grilluj kilka minut, aż powstaną ładne ryfle.
  10. Podawaj w ćwiartkami limonki oraz kwaśną śmietaną.