Nachos


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 200 g żółtego sera
  • 1 słoiczek papryczek Jalapeño

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • stolnica
  • tarka do sera
  • bawełniana ściereczka
  • wałek do ciasta
  • duża miska

Nachos to wspaniała meksykańska przekąska. Chrupiące, kukurydziane tortille wraz z serem oraz papryczkami Jalapeño.

Nachos przepis

  1. Do przesianych mąk wlej oliwę, wodę oraz sól. Całość mieszamy wpierw w misce, potem na blacie. Jeśli będzie brakować wody lub mąki śmiało je dodajcie.
  2. Obie mąki przesiej do miski i wlej wodą z oliwą oraz dodaj sól. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy powstanie już w miarę zwarta konsystencja przenieś ciasto na stolnicę i tam wyrabiaj, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Zagniecione ciasto lekko oprósz mąką i przełóż z powrotem do miski. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.
  4. Po tym czasie weź 1/5 część ciasta, uformuj kulę i na podsypanym mąką pszenną blacie zacznij wałkować na cienki placek. Tą samą czynność powtórz z pozostałym ciastem.
  5. Rozgrzej patelnię bez żadnego tłuszczu i połóż placek. Praż po kilkanaście sekund z każdej strony aż powstaną bąble. To samo zrób z pozostałymi.
  6. Gotowe tortille potnij na trójkąty i włóż do piekarnika ustawionego na 70 st. C lub podpraż je na patelni aby stały się chrupiące.
  7. Ser zetrzyj na tarce o cienkich oczkach, a paprykę pokrój w drobną kostkę.
  8. Rozłóż na blasze chipsy, posyp serem i papryką oraz zapiecz w piekarniku lub opiekaczu.
  9. Podawaj gdy ser się rozpuści.