Sałatka z porów


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 duże pory
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 18 jajek przepiórczych
  • 60 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz
  • koperek

Ciekawy przepis na sałatkę z porów. Połączenie delikatnych porów z jajkami przepiórczymi i orzechami laskowymi.

Przepis na: Sałatka z porów

  1. Z pora wytnij zieloną część, przetnij go na pół a następnie dokładnie go opłucz. Pokrój go w cienkie półksiężyce, umieść w sitku i posyp solą aby zmiękł.
  2. Do garnka wsyp 1 łyżkę soli i włóż do niego jajka. Zalej zima wodą i postaw na palniku włączonego na średnią moc. jajka gotuj 3 minuty od momentu zagotowania wody. Następnie zalej je zimną wodą, odsącz i odstaw aby wystygły.
  3. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  4. Orzechy drobno posiekaj nożem.
  5. Jajka przekrój na pół.
  6. Po 30 minutach przelej pora bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Odcedź i wrzuć do miski.
  7. Następnie dodaj orzechy, kukurydzę, jajka musztardę i majonez. Dopraw solą z pieprzem i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj.