Bakłażan z grilla


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 bakłażany
  • 100 g serka śmietankowego
  • szczypiorek
  • 10 - 12 pomidorków koktajlowych
  • rozmaryn
  • oliwa
  • sól i pieprz ziołowy
  • doniczka bazylia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wykałaczki

Pomysł na grillową majówkę - bakłażan z grilla zawijany z lekkim serkiem szczypiorkowym, pomidorkami koktajlowymi oraz bazylią.

Przepis na: Bakłażan z grilla

  1. Bakłażany pokrój wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm. Powinno powstać ok. 10 – 12 plastrów.
  2. Każdy plaster z obu stron natrzyj niewielka ilością soli i pozostaw aby odciekły z soku ( w ten sposób pozbędziesz się goryczki ). Po 30 minutach lekko opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym każdy płat.
  3. Następnie natrzyj je oliwą, posyp pieprzem ziołowym oraz rozmarynem. Połóż na kratce grilla i piecz aż z obu stron aż powstaną odciśnięte ryfle.
  4. Miękkie bakłażany odstaw do wystygnięcia. Szczypiorek drobno posiekaj
  5. Następnie posmaruj każdego odrobiną serka śmietankowego, posyp odrobiną szczypiorku i całość lekko posól.
  6. Płaty bakłażana ciasno zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Na nią nabij pomidorka i listek bazylii.