Papryka z grilla


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz ziołowy
  • 100 g sera Brie
  • 60 g orzechów laskowych
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej

Świetny przepis na niesztampową paprykę z grilla. Delikatne plasterki papryki grillowane w aromatycznych ziołach, do tego ser brie oraz orzechy laskowe.

Przepis na: Papryka z grilla

  1. Papryki postaw na desce trzymając ją za szypułkę od góry. Nożem odetnij ścianki od gniazda nasiennego ( powinny powstać płaty ).
  2. Następnie przekrój je na pół i potnij w kawałki o grubości 3 cm.
  3. Pokrojona paprykę zamarynuj w oliwie, pieprzu i ziołach prowansalskich przez ok. 1 godzinę
  4. Na rozgrzanym grillu rozłóż kawałki papryki i piecz aż będą miękkie ( poza sezonem użyj patelni grillowej lub grilla elektrycznego ).
  5. Ser i szynkę pokrój w cienkie plastry, a orzechy i szczypiorek drobno posiekaj.
  6. Ciepłe kawałki papryki przełóż na talerz i posyp kawałkami sera i szynki. Całość dopraw solą.
  7. Z wierzchu posyp orzechami i szczypiorkiem.