Cukinia z grilla


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 średnie cukinie
  • 10 plastrów szynki Szwarcwaldzkiej/Parmeńskiej/Serano
  • 100 g sera brie z orzechami
  • 60 g orzechów laskowych
  • oliwa
  • rozmaryn
  • sól i pieprz ziołowy
  • szczypiorek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wykałaczki

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz tę przekąskę zjeść na gorąco wystarczy że położysz je chwilę na średnio rozgrzanym grillu. Szynka stanie się chrupiąca niczym becon, a ser delikatnie rozpuści.

Przepis na wspaniałą przekąskę - cukinię z grilla. Delikatne plastry grillowanej cukinii, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką, ser brie i orzechy laskowe.

Przepis na: Cukinia z grilla

  1. Cukinie umyj i pokrój w równe paski o grubości 0,5 cm. Powinno wyjść ok. 10 sztuk.
  2. Każdy pasek cukinii z osobna lekko natrzyj oliwą, rozmarynem oraz pieprzem ziołowym i pozostaw na 30 minut.
  3. Następnie połóż cukinie na kracie grilla i piecz z obu stron aż powstaną przypieczone ryfle ( paski od kratki grilla ). Po grillowaniu odłóż ją na bok aby przestygła.
  4. Orzechy posiekaj nożem na drobne kawałki.
  5. Ser pokrój w cienkie paski.
  6. Na desce ułóż plaster szynki, a na niej chłodny plaster cukinii i lekko posól ( uważaj z solą ponieważ szynka jest bardzo słona ).
  7. Bliżej brzegu od którego zaczniesz zwijanie cukinii w rulon połóż kawałek sera i odrobinę orzechów, a następnie całość zwiń bardzo ciasno i zepnij wykałaczką.
  8. Na koniec zawinięte cukinie obwiąż źdźbłem szczypiorku.