Szukaj przepisu

Banany w cieście

6 osób
Łatwe
Składniki
banany-w-ciescie
  • banany-w-ciescie
  • DSC02570
  • DSC02568
SKŁADNIKI
  • 4 duże banany
  • 0,5 l oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 240 ml zimnej wody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • cukier puder
TO CI SIĘ PRZYDA
  • miska
  • mikser
  • patyczki do szaszłyków

Banany w cieście to przekąska, która robi furorę wśród moich znajomych. Bana(l)n(ie) prosta w przygotowaniu, łączy w sobie chrupkie ciasto kokosowe, delikatne banany, no i czekoladę.

sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko oraz wodę oraz rum i dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek lub mikserem.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
  3. Banany obierz i po jednym pokrój w ukośne kawałki o grubości 2 cm i ponabijaj na patyczki do szaszłyków (w celu łatwiejszego obtaczania w cieście).
  4. Następnie obtocz w cieście i smaż na patelni (już bez patyczków). Tę samą czynność powtórz ze wszystkimi owocami.
  5. Banany smaż aż uzyskają złocisty kolor.
  6. W garnku zagotuj wodę i połóż na nim miskę. Stwórz tzw. kąpiel wodną.
  7. W misce umieść śmietankę i połamana na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj aż powstanie jednolita masa.
  8. Gotowe banany maczaj w kremie czekoladowym.

Autor przepisu:

PODOBNE PRZEPISY

  • Jabłka w cieście
  • dieta bananowa
  • Pomarańczowe smoothie z bananami
  • Fondue czekoladowe
  • Panna cotta z malinami
  • Młoda Mama

    Smakowicie wygląda :) Muszę spróbować takiej przekąski :)

    Zapraszam również do mnie: mamagotuje.wordpress.com

  • Ola

    Mam pytanie.
    Wszystko w wyobrazeniu jest pycha tylko czy to ciasto sie nie zrobi dziwne gdy juz bedzie zimne? Dziwne to znaczy czy nie zrobi sie miękkie?

  • Kapitan Cook

    Niestety takie się robi, dlatego najlepiej jeść je na ciepło. Pozdrawiam
    P.S. można zrobić ciasto z samej wody i mąki, będzie bardziej chrupiące.

  • Ziu

    okropne, tłuste i gumowate. A na zimno to już całkiem gniot.
    Nie polecam….

  • Kapitan Cook

    aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzeba je po usmażeniu od razu na papierowym ręczniku ułożyć. Dodatkowo zbyt niska temperatura oleju spowoduje, że nasza panierka nabierze zbyt dużo tłuszczu. Polecam również spróbować samej wody z mąką, powinno być bardziej chrupiące. Pozdrawiam

  • Kulinarnie Niebanalnie

    Uwielbiam banany w każdej postaci, ale z czekoladą jeszcze nie próbowałam :) Ja osobiście robię trochę inaczej tu można sprawdzić jak kulinarny-blog.pl/banany-w-ciescie-kokosowym-deser-bezglutenowy/