Szukaj przepisu

Banany w cieście

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
banany-w-ciescie
  • banany-w-ciescie
  •  DSC02570
  •  DSC02568
SKŁADNIKI
  • 4 duże banany 0,5 l oleju 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. wiórek kokosowych 1 jajko 1 szkl. zimnej wody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. 4 łyżki rumu 0,5 tabliczki czekolady mlecznej 8 łyżek śmietanki 30% cukier puder

Banany w cieście to przekąska, która robi furorę wśród moich znajomych. Bana(l)n(ie) prosta w przygotowaniu, łączy w sobie chrupkie ciasto kokosowe, delikatne banany, no i czekoladę.

sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania ciasta kokosowego. W miseczce mieszamy ze sobą przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soli, 1 jajko oraz lodowatą wodę. Całość intensywnie mieszamy trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać jeszcze wody, jeśli ciasto byłoby za gęste lub wlać rum dla smaku. Rozgrzewamy 0,5 l oleju. Gdy będzie gorący zaczynamy obierać po jednym bananie i kroić go w ukośne plastry o grubości ok. 2 cm. Nie czynimy tak ze wszystkimi owocami na raz, gdyż ściemniałyby. Następnie nabijamy poszczególne kawałki banana na patyczek od szaszłyków, maczamy w cieście kokosowym i wrzucamy pojedynczo na rozgrzany olej (oczywiście już bez patyczka). Smażymy partiami, aż ciasto będzie mieć ładny, złotawy kolor. Tak przygotowane banany układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. W osobnym garnku podgrzewamy wodę, a następnie układamy na nim metalową miskę - tworzymy kąpiel wodną. Do miski wrzucamy połamaną drobniej czekoladę i śmietankę. Mieszając tworzy nam się przepyszny sos do bananów. Gotowe banany w cieście maczamy wpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych. Można również jeść je same wraz z cukrem pudrem. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Młoda Mama

    Smakowicie wygląda :) Muszę spróbować takiej przekąski :)

    Zapraszam również do mnie: mamagotuje.wordpress.com

  • Ola

    Mam pytanie.
    Wszystko w wyobrazeniu jest pycha tylko czy to ciasto sie nie zrobi dziwne gdy juz bedzie zimne? Dziwne to znaczy czy nie zrobi sie miękkie?

  • Kapitan Cook

    Niestety takie się robi, dlatego najlepiej jeść je na ciepło. Pozdrawiam
    P.S. można zrobić ciasto z samej wody i mąki, będzie bardziej chrupiące.

  • Ziu

    okropne, tłuste i gumowate. A na zimno to już całkiem gniot.
    Nie polecam….

  • Kapitan Cook

    aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzeba je po usmażeniu od razu na papierowym ręczniku ułożyć. Dodatkowo zbyt niska temperatura oleju spowoduje, że nasza panierka nabierze zbyt dużo tłuszczu. Polecam również spróbować samej wody z mąką, powinno być bardziej chrupiące. Pozdrawiam

  • Kulinarnie Niebanalnie

    Uwielbiam banany w każdej postaci, ale z czekoladą jeszcze nie próbowałam :) Ja osobiście robię trochę inaczej tu można sprawdzić jak kulinarny-blog.pl/banany-w-ciescie-kokosowym-deser-bezglutenowy/