Szukaj przepisu

Banany w cieście

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Tworząc takie przekąski zawsze wychodzę od źródła. Tym razem źródłem - inspiracją były banany. Zatem pytaniem, które cisnęło mi się na usta było: co kochają banany? Oczywistą odpowiedzią jest czekolada. Toż związek wręcz idealny.

Jednak moje banany w cieście postanowiłem przygotować w nieco innym anturażu. A mianowicie klasyczną panierkę z mąki i wody, podkręciłem kokosem. Okazało się (OK. już wcześniej znałem to bajeczne połączenie ;) , że banany również kochają kokosa. No i w taki sposób zrobił mi się z tego dania związek niemal poligamiczny.

  • Składniki:

  • 4 duże banany
  • 0,5 l oleju
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 szkl. zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 4 łyżki rumu
  • 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • cukier puder

Przepis

Zaczynamy od przygotowania ciasta kokosowego. W miseczce mieszamy ze sobą przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, szczyptę soli, 1 jajko oraz lodowatą wodę. Całość intensywnie mieszamy trzepaczką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, ewentualnie można dodać jeszcze wody, jeśli ciasto byłoby za gęste lub wlać rum dla smaku.

Rozgrzewamy 0,5 l oleju. Gdy będzie gorący zaczynamy obierać po jednym bananie i kroić go w ukośne plastry o grubości ok. 2 cm. Nie czynimy tak ze wszystkimi owocami na raz, gdyż ściemniałyby.

Następnie nabijamy poszczególne kawałki banana na patyczek od szaszłyków, maczamy w cieście kokosowym i wrzucamy pojedynczo na rozgrzany olej (oczywiście już bez patyczka). Smażymy partiami, aż ciasto będzie mieć ładny, złotawy kolor. Tak przygotowane banany układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

W osobnym garnku podgrzewamy wodę, a następnie układamy na nim metalową miskę - tworzymy kąpiel wodną. Do miski wrzucamy połamaną drobniej czekoladę i śmietankę. Mieszając tworzy nam się przepyszny sos do bananów. Gotowe banany w cieście maczamy wpierw w polewie czekoladowej, a potem w wiórkach kokosowych. Można również jeść je same wraz z cukrem pudrem. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Młoda Mama pisze:

    Smakowicie wygląda :) Muszę spróbować takiej przekąski :)

    Zapraszam również do mnie: mamagotuje.wordpress.com

  2. Ola pisze:

    Mam pytanie.
    Wszystko w wyobrazeniu jest pycha tylko czy to ciasto sie nie zrobi dziwne gdy juz bedzie zimne? Dziwne to znaczy czy nie zrobi sie miękkie?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Niestety takie się robi, dlatego najlepiej jeść je na ciepło. Pozdrawiam
    P.S. można zrobić ciasto z samej wody i mąki, będzie bardziej chrupiące.

  4. Ziu pisze:

    okropne, tłuste i gumowate. A na zimno to już całkiem gniot.
    Nie polecam….

  5. Kapitan Cook pisze:

    aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu trzeba je po usmażeniu od razu na papierowym ręczniku ułożyć. Dodatkowo zbyt niska temperatura oleju spowoduje, że nasza panierka nabierze zbyt dużo tłuszczu. Polecam również spróbować samej wody z mąką, powinno być bardziej chrupiące. Pozdrawiam

  6. Kulinarnie Niebanalnie pisze:

    Uwielbiam banany w każdej postaci, ale z czekoladą jeszcze nie próbowałam :) Ja osobiście robię trochę inaczej tu można sprawdzić jak kulinarny-blog.pl/banany-w-ciescie-kokosowym-deser-bezglutenowy/

Skomentuj


2 × jeden =