Banany w cieście


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 4 duże banany
  • 0,5 l oleju
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 240 ml zimnej wody
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu
  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • cukier puder
TO CI SIĘ PRZYDA
  • miska
  • mikser
  • patyczki do szaszłyków
Banany w cieście to przekąska, która robi furorę wśród moich znajomych. Bana(l)n(ie) prosta w przygotowaniu, łączy w sobie chrupkie ciasto kokosowe, delikatne banany, no i czekoladę.

sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko oraz wodę oraz rum i dokładnie wymieszaj trzepaczką do jajek lub mikserem.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
  3. Banany obierz i po jednym pokrój w ukośne kawałki o grubości 2 cm i ponabijaj na patyczki do szaszłyków (w celu łatwiejszego obtaczania w cieście).
  4. Następnie obtocz w cieście i smaż na patelni (już bez patyczków). Tę samą czynność powtórz ze wszystkimi owocami.
  5. Banany smaż aż uzyskają złocisty kolor.
  6. W garnku zagotuj wodę i połóż na nim miskę. Stwórz tzw. kąpiel wodną.
  7. W misce umieść śmietankę i połamana na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszaj aż powstanie jednolita masa.
  8. Gotowe banany maczaj w kremie czekoladowym.