Tarta ze szpinakiem


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 opakowanie szpinaku mrożonego lub 250 g świeżego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pakowania serka Mascarpone
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • malakser
  • forma do tarty
  • wałek

Macie rację, że lubicie tarty. To świetne połączenie kruchego, maślanego spodu z soczystym warzywnym lub mięsnym nadzieniem. Dzisiaj proponuję wam wersję szpinakowym, dla fanów szpinaku, do którego grona ja na pewno się zaliczam.

Przepis na: Tarta ze szpinakiem

  1. Mąkę, 1 jajko, masło, imbir, gałkę muszkatołową i sól umieść w malakserze. Całość mieszaj na średnich obrotach do momentu, aż uzyskasz jednolitą kulę z ciasta (jeśli nie posiadasz malaksera, ciasto możesz wyrobić ręcznie).
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiaj przez ok. 1 minutę, a następnie rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm.
  5. Formę do tarty posmaruj cienką warstwą masła, aby ciasto do niej nie przywarło podczas pieczenia. Ułatwi to także wyciągnięcie tarty po wypieczeniu.
  6. Rozwałkowane ciasto rozłóż w formie, dociskając delikatnie brzegi. Nakłuj widelcem całą powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min (ciasto powinno być lekko podpieczone).
  7. Rozmrożony szpinak odsącz z nadmiaru wody. W przypadku świeżego szpinaku dokładnie go opłucz.
  8. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wyciśnij na nią czosnek przez praskę. Smaż go przez 1 minutę.
  9. Następnie dodaj szpinak i duś przez 15 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  10. Ściągnij patelnię z palnika, dodaj serek Mascarpone, 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.
  11. Rozłóż całą masę w podpieczonej podstawie tarty i włóż na 20 minut.