Szukaj przepisu

Krążki cebulowe

40 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
Krążki cebulowe
  • Krążki cebulowe
  •  MG_3882
SKŁADNIKI
  • 4 duże cebule 4 jajka bułka tarta mąka pszenna sól, pieprz 1 l oleju

Wspaniały pomysł na przekąskę choćby do piwa - krążki cebulowe. Błyskawiczne w przygotowaniu, wyborne w smaku.

sposób przygotowania

Przygotowanie krążków cebulowych zaczynamy od obrania i umycia cebuli. Nacinamy delikatnie jedną warstwę cebuli i zdejmujemy skórkę, jeśli bardziej natniemy, za dużo warstw nam odejdzie. Osuszone cebule układamy na boku i kroimy w plastry o grubości ok. 5mm. Następnie każdy krążek dzielimy na poszczególne okręgi. Zauważycie, że często wokół okręgów zwisa taka przezroczysta błonka - można ją usunąć bądź pominąć. Zaczynamy od rozgrzania oleju. Podczas, gdy dochodzi on do wysokiej temp. - najlepiej wrzucić jeden krążek i spoglądać na niego kiedy będzie się ładnie smażyć. Poszczególne okręgi cebule maczamy wpierw w osolonej i popieprzonej mące, potem w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Potem krążki cebulowe odkładamy z boku. Gdy olej będzie gorący, wrzucamy partiami nasze chipsy. Smażymy od 1 do 3 min w zależności od temperatury i grubości - powinny być złote. Zauważycie, że smażenie przebiega bardzo szybko, zatem przygotowany zapas bardzo szybko Wam się skończy. Gdy to nastąpi, możemy smażyć już na bieżąco poszczególne krążki. Obtaczamy - smażymy - obtaczamy - smażymy - itd. Gotowe krążki cebulowe przekładamy na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy w miseczce lub papierowym rożki posypane obowiązkowo solą (można również dodać paprykę w proszku i ulubione zioła). Smacznego!

Autor przepisu:

  • Qchenne-inspiracje, Małgosia

    fajne sprawa, do zimnego piwka :) muszę zrobić mojej drugiej połówce :)

  • mirrud

    hmm, zastanawia mnie, dlaczego film pokazuje inny przepis, niż w opisie

  • Kapitan Cook

    pokazuje filmik na krążki cebulowe, w przepisie na stronie jest już dopracowany idealny przepis.