Krążki cebulowe


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 duże cebule
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml oleju

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek
  • papierowy ręcznik

Wspaniały pomysł na przekąskę choćby do piwa - krążki cebulowe. Błyskawiczne w przygotowaniu, wyborne w smaku.

Krążki cebulowe przepis

  1. Cebulę obierz z łupin i wierzchniej warstwy. Następnie ustaw ją bokiem i pokrój w plastry o grubości 5 mm tak, aby powstały krążki.
  2. Na talerzyk wsyp mąkę i dopraw pieprzem oraz solą.
  3. Do miseczki wbij jajka i wymieszaj trzepaczką.
  4. Do osobnego talerzyka wsyp bułkę tartą.
  5. Rozgrzej na patelni olej do wysokiej temperatury.
  6. Poszczególne krążki maczaj w mące, potem w jajku, bułce tartej, a następnie smaż, aż nabiorą złotej barwy.
  7. Gotowe krążki przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.