Szukaj przepisu

Zupa pieczarkowa

40 minut
5 osób
Łatwe
Składniki
Zupa pieczarkowa
  • Zupa pieczarkowa
  •  MG_4232
  •  MG_4233
SKŁADNIKI
  • 500 g pieczarek
  • 1,5 l bulionu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • masło
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 250 g makaronu świderki
  • płatki migdałów
  • 125 g sera brie z orzechami włoskimi
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

PORADA SZEFA KUCHNI

Przepyszna zupa pieczarkowa to doskonały pomysł na błyskawiczny obiad. Połączenie tymianku, pieczarek, sera brie i migdałów wypada znakomicie.

sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie oczyść i umyj z wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Następnie oddziel nóżki od kapeluszy i wszystko pokrój w drobne plastry i skrop sokiem z cytryny.
  3. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
  4. Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  5. Na patelni rozgrzej masło i mocno zeszklij cebulę.
  6. Następnie dorzuć pieczarki i marchew, dopraw solą i pozwól aby płyn całkowicie wyparował.
  7. Do garnka wlej bulion i zagotuj.
  8. Następnie dodaj pieczarki z patelni i wsyp makaron.
  9. Zupę dopraw tymiankiem, pieprzem oraz odrobiną soli
  10. Całość gotuj aż makaron będzie miękki.
  11. Dodaj śmietankę, dopraw solą i gotuj przez 2 minuty.
  12. Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
  13. Ser pokrój w drobne kawałki.
  14. Gotowe danie podawaj z posiekaną pietruszką i płatkami migdałów.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Omlet z pieczarkami
  • Zupa krem z pieczarek
  • Sos pieczarkowy
  • Roladki z kurczaka
  • Sałatka z pieczarkami, jajkami i rzodkiewką