Szukaj przepisu

Zupa pieczarkowa

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Sekretem zupy pieczarkowej jest jej odpowiednie doprawienie. Grzyby te kochają tymianek, zatem jego nie żałujemy. Moim odkryciem jest dodanie sera brie z orzechami włoskimi - wspaniale podkreśla smak.

Aby uzyskać ładny, jasny kolor, grzyby po pokrojeniu od razu skrapiamy sokiem z cytryny, dzięki temu nie ściemnieją. Doskonałym pomysłem jest dodanie elementu chrupkości: zatem wybieramy pomiędzy podprażonymi migdałami, a pokruszonymi orzechami włoskimi.

  • Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1,5 l bulionu drobiowego/warzywnego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • masło
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 250 g makaronu świderki
  • płatki migdałów/orzechy włoskie
  • 125 g sera brie z orzechami włoskimi
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

Przepis

Przygotowanie zupy pieczarkowej zaczynamy od obrania i dokładnego umycia grzybów. W wielu książkach kucharskich spotkacie się z mitem, że grzybów nie należy myć, gdyż chłoną wodę. Jest to prawda, jednak mamy tu do czynienia z małym haczykiem. A mianowicie, jaki wpływ ma wsiąknięta woda, jeżeli pieczarki i tak odparowujemy? Poza tym pieczarki w znacznej większości i tak składają się z wody!

Umyte i osuszone grzyby kroimy w plasterki (odcinamy i kroimy drobniej nóżkę, następnie układamy grzyba na daszku, przecinamy na pół i tniemy w plasterki). Od razu skrapiamy pieczarki sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie złota dodajemy pieczarki oraz pokrojoną w cienkie plastry marchewkę - całość od razu lekko solimy, aby grzyby puściły wodę. Pozwalamy, aby płyn odparował.

Kolejnym krokiem jest wlanie do garnka 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego. Zupę doprawiamy tymiankiem, pieprzem oraz odrobiną soli - ostatecznie dosalamy zawsze na końcu! Możemy również dodać makaron świderki - polecam wieloziarnisty. Gotujemy, aż marchew i makaron nie będą al dente.

Na koniec zalewamy zupę śmietanką, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Ser brie kroimy jak najdrobniej i umieszczamy na dnie talerza, do którego wędruje znaczna porcja zupy pieczarkowej - uprzednio ostatecznie doprawionej solą.

Gotowe danie podajemy z podprażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi. Pieczarki kochają natkę pietruszki - zatem i jej tu nie może zabraknąć. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


siedem + 3 =