Szukaj przepisu

Zupa pieczarkowa

40 minut
5 osób
łatwe
Składniki
Zupa pieczarkowa
  • Zupa pieczarkowa
  •  MG_4232
  •  MG_4232
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg pieczarek 1,5 l bulionu drobiowego/warzywnego 100 ml śmietanki 30% 1 średnia cebula 1 marchew masło tymianek sól, pieprz 250 g makaronu świderki płatki migdałów/orzechy włoskie 125 g sera brie z orzechami włoskimi natka pietruszki sok z cytryny

Przepyszna zupa pieczarkowa to doskonały pomysł na błyskawiczny obiad. Połączenie tymianku, pieczarek, sera brie i migdałów wypada znakomicie.

sposób przygotowania

Przygotowanie zupy pieczarkowej zaczynamy od obrania i dokładnego umycia grzybów. W wielu książkach kucharskich spotkacie się z mitem, że grzybów nie należy myć, gdyż chłoną wodę. Jest to prawda, jednak mamy tu do czynienia z małym haczykiem. A mianowicie, jaki wpływ ma wsiąknięta woda, jeżeli pieczarki i tak odparowujemy? Poza tym pieczarki w znacznej większości i tak składają się z wody! Umyte i osuszone grzyby kroimy w plasterki (odcinamy i kroimy drobniej nóżkę, następnie układamy grzyba na daszku, przecinamy na pół i tniemy w plasterki). Od razu skrapiamy pieczarki sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę. Gdy będzie złota dodajemy pieczarki oraz pokrojoną w cienkie plastry marchewkę - całość od razu lekko solimy, aby grzyby puściły wodę. Pozwalamy, aby płyn odparował. Kolejnym krokiem jest wlanie do garnka 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego. Zupę doprawiamy tymiankiem, pieprzem oraz odrobiną soli - ostatecznie dosalamy zawsze na końcu! Możemy również dodać makaron świderki - polecam wieloziarnisty. Gotujemy, aż marchew i makaron nie będą al dente. Na koniec zalewamy zupę śmietanką, zagotowujemy i zdejmujemy z gazu. Ser brie kroimy jak najdrobniej i umieszczamy na dnie talerza, do którego wędruje znaczna porcja zupy pieczarkowej - uprzednio ostatecznie doprawionej solą. Gotowe danie podajemy z podprażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi. Pieczarki kochają natkę pietruszki - zatem i jej tu nie może zabraknąć. Smacznego!

Autor przepisu: