Szukaj przepisu

Ryba po japońsku

40 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Ryba po japońsku
  • Ryba po japońsku
  •  MG_3875
  •  MG_3871
  •  MG_3875
  •  MG_3871
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg filetów z dorsza bułka tarta mąka pszenna 2 jajka [b]Sos pomidorowy:[/b] 400 g świeżych pomidorów lub z puszki 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki octu 4 łyżki cukru tymianek, oregano, bazylia sól, pieprz pół słoika ogórków konserwowych pół słoika papryki konserwowej

Klasyczna ryba po japońsku w świeżym wydaniu. Delikatne filety z dorsza marynowane w pomidorowym sosie. Słodko-kwaśny sos, który idealnie pasuje do ryby.

sposób przygotowania

Filety myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie solimy i pieprzymy. Teraz tworzymy swoistą manufakturę: trzy talerze - na mąkę, na jajko i na bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy panierować dorsza jak schabowy. Wpierw z mące, potem w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Po usmażeniu całej partii odkładamy ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Robimy sos pomidorowy: do rondelka wlewamy 4 łyżki oleju, gdy będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę i szklimy ją. Do złotej cebuli dodajemy plasterki czosnku, chwilę przesmażamy, a następnie wlewamy pomidory z puszki (w sezonie świeże). Od razu dodajemy sporo tymianku, oregano, bazylii, soli i pieprzu. Pozwalamy, aby sos kilkanaście minut odparowywał. Gdy będzie gęsty (ale nie za bardzo) dodajemy cukier i ocet. 3 minuty podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Teraz możemy już układać naszą rybę. W dużej misce lądują wpierw filety z dorsza, potem pokrojona w kostkę papryka i porcja letniego sosu. Potem znów ryba, ogórki, sos. I powtarzamy, aż nie skończy nam się ryba. Odstawiamy do lodówki na całą noc do przegryzienia. Smacznego P.S. Dla wszystkich niecierpliwych - możemy podać rybę z gorącym sosem tak jak ja na zdjęciach. Idealne danie obiadowe.

Autor przepisu: