Szukaj przepisu

Ryba po japońsku

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Ryba po japońsku to idealna przekąska na zimno. Danie to wspaniale pasuje na przyjęcia. W dużej misce na zmianę układamy upieczone filety z ryby i przekładamy je słodko-kwaśnym sosem pomidorowym. W klasycznym przepisie sos składał się z wody, koncentratu pomidorowego, octu, cukru, itd. Postanowiłem nieco podkręcić ten przepis.

Nie znajdziesz w nim koncentratu, a intensywny smak prawdziwych pomidorów. Podanie również nieco się różni. Jest to wersja na już, jeśli chcemy spałaszować rybę od razu na obiad. Dla fanów oryginalnej wersji wystarczy w misce rybę przełożyć poniższym sosem pomidorowym i włożyć do lodówki na całą noc, aby smaki przeszły sobą nawzajem.

P.S. Danie to ma tyle wspólnego z Japonią, co ryba po grecku z Grecją.

  • Składniki:

  • 0,5 kg filetów z dorsza
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • 2 jajka
  • Sos pomidorowy:

  • 400 g świeżych pomidorów lub z puszki
  • 4 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki cukru
  • tymianek, oregano, bazylia
  • sól, pieprz
  • pół słoika ogórków konserwowych
  • pół słoika papryki konserwowej

Przepis

Filety myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie solimy i pieprzymy. Teraz tworzymy swoistą manufakturę: trzy talerze - na mąkę, na jajko i na bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej i zaczynamy panierować dorsza jak schabowy. Wpierw z mące, potem w rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Po usmażeniu całej partii odkładamy ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.

Robimy sos pomidorowy: do rondelka wlewamy 4 łyżki oleju, gdy będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę i szklimy ją. Do złotej cebuli dodajemy plasterki czosnku, chwilę przesmażamy, a następnie wlewamy pomidory z puszki (w sezonie świeże). Od razu dodajemy sporo tymianku, oregano, bazylii, soli i pieprzu. Pozwalamy, aby sos kilkanaście minut odparowywał. Gdy będzie gęsty (ale nie za bardzo) dodajemy cukier i ocet. 3 minuty podgrzewamy i zdejmujemy z ognia.

Teraz możemy już układać naszą rybę. W dużej misce lądują wpierw filety z dorsza, potem pokrojona w kostkę papryka i porcja letniego sosu. Potem znów ryba, ogórki, sos. I powtarzamy, aż nie skończy nam się ryba. Odstawiamy do lodówki na całą noc do przegryzienia. Smacznego!

P.S. Dla wszystkich niecierpliwych - możemy podać rybę z gorącym sosem tak jak ja na zdjęciach. Idealne danie obiadowe.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


dziewięć + = 15