Przepyszny sernik wiedeński


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • kostka margaryny do pieczenia
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g cukru
  • 12 jaj
  • 1 kg sera śmietankowego zmielonego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 40 g rodzynek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka
  • mikser
  • forma do pieczenia

Przepis na sernik prosto z Wiednia, którego smak warto połączyć z malinami zadowoli amatorów słodkości. Wrażenie jakie pozostawi ten deser na pewno sprawi że stanie się jednym z waszych ulubionych.

Przepis na: Przepyszny sernik wiedeński

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Rodzynki namocz w rumie przez 20 minut.
  3. Na stolnicy zmieszaj pół kostki zimnej margaryny, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i 3 żółtka.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  5. Zagnieć dokładnie wszystkie składniki ( rób to możliwie krótko ).
  6. Gotowe ciasto rozłóż w formie. Powinno mieć grubość 1,5 cm.
  7. Formę włóż do piekarnika na ok 10 minut. Spód sernika powinien być złocisty.
  8. Pozostałą margarynę zmiksuj z cukrem i pozostałymi żółtkami (margaryna powinna być w temperaturze pokojowej).
  9. Do masy stopniowo dodawaj ser cały czas mieszając.
  10. Dodaj budynie, sok z cytryny, śmietanę i rodzynki
  11. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek.
  12. Delikatnie połącz masę z pianą cały czas mieszając.
  13. Wyłóż wszystko na przestudzony spód.
  14. Całość włóż do piekarnika i piecz przez około 1 godzinę.
  15. Podawaj z gałką lodów malinowych oraz sosem z malin.