Ciasto z mikrofalówki


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • 120 g wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek
  • ceramiczna miseczka o pojemności 0,5 l
  • mikrofalówka

Ciasto z mikrofalówki w 5 minut. Czy to możliwe? Przekonajcie się sami. Wilgotne jak brownie, aromatyczne jak czekolada. Całość przełożona masą kokosową.

Przepis na: Ciasto z mikrofalówki

  1. Do rondla wlej mleko kokosowe, wsyp wiórki kokosowe i cukier. Gotuj, aż płyn prawie w całości wyparuje.
  2. Do miseczki przesiej mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wbij jajko, wlej mleko i olej, a następnie wszystko delikatnie wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednolita masa.
  3. Przelej masę do ceramicznej miseczki i włóż do mikrofalówki na maksymalną moc na 2 i pół minuty.
  4. Po ostygnięciu wyjmij ciasto z miseczki, przekrój na pół i przełóż masą kokosową.