Tatar z łososia


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 g filet z łososia
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • koperek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • cytryna

TO CI SIĘ PRZYDA

  • pinceta

Dla wszystkich fanów surowego mięsa - tatar z łososia. Delikatne mięso posiekane nożem, a nie zmielone. Wyborne połączenia smaków i konsystencji.

Tatar z łososia przepis

  1. Rybę dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą, a następnie z filetu usuń skórę. Usuń także wszystkie ości. Palcem przesuwaj wzdłuż filetu aby wyczuć te najmniejsze, które wyciągnij za pomocą pincety.
  2. Oczyszczone filety posiekaj nożem bardzo drobno. Przełóż łososia do miski i wymieszaj z majonezem, wodą, musztardą i drobno posiekanym koperkiem solą i pieprzem. Całość odstaw na 20 minut.
  3. Cebulę obierz, a następnie razem z ogórkami pokrój w bardzo drobną kostkę (oddzielnie).
  4. Na talerzu ułóż 100 gramowe porcje tatara z łososia. Na środku każdego zrób delikatne wgłębienie, do którego włóż żółtko.
  5. Obok ułóż ogórki i cebulę.
  6. Cebulę pokrój w ćwiartki i podawaj obok. Cytryną należy skropić dopiero przed konsumpcją.