Szukaj przepisu

Tatar z łososia

30 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
tatar z łososia
  • tatar z łososia
  •  MG_23923
SKŁADNIKI
  • 400 g filet z łososia 1 średnia czerwona cebula 5 średnich ogórków konserwowych koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz 4 żółtka 2 łyżki zimnej wody cytryna

Dla wszystkich fanów surowego mięsa - tatar z łososia. Delikatne mięso posiekane nożem, a nie zmielone. Wyborne połączenia smaków i konsystencji.

sposób przygotowania

Zaczynamy od zdjęcia skórki z ryby. Jeśli łosoś posiada jakieś ości, warto je wyciągnąć pincetą. Następnie siekamy go nożem bardzo drobno. W miseczce mieszamy z majonezem, wodą, musztardą, posiekanym drobno koperkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 minut, aby się masa przemacerowała. W międzyczasie drobno siekamy cebulę oraz ogórki. Na talerzu układamy zgrabny 100 gramowy tatar z łososia. Na środku robimy delikatne wgłębienie, do którego wlewamy samo żółtko. Obok układamy ogórki i cebulę (jeśli nie preferujecie ,,surowego" smaku cebuli polecam Wam ją uprzednio lekko posolić - straci swoją moc). Teraz zostaje nam tylko tak przygotowane danie podać gościom. Smacznego. P.S. Cytrynę dodajemy w postaci ćwiartek dopiero na sam koniec. Dodatek kwasu do mięsa przed podaniem sprawiłby, że łosoś zrobiłby się matowy, a nie ładnie różowy. Jako zamiennik cebuli można podać podduszane na śmietance pory.

Autor przepisu:

  • Agata

    Klasyka gatunku :) Po prostu pyszota!