Szukaj przepisu

Tatar z łososia

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Nie każdy lubi surowe mięso - dla tych osób polecam wędzonego łososia. Z przepisem na tatar z wędzonego łososia postępujecie identycznie jak z poniższym. Sekretem dobrego tatara jest mięso - w tym przypadku ładny, świeży filet z łososia.

Jeśli chcemy uzyskać delikatność smaku polecam dodać 2 łyżki zimnej wody. Dzięki niej mięso będzie bardziej soczyste. Elementem, który stosują choćby Amerykanie do ich słynnych kotletów krabowych jest dodatek majonezu. Za jego przyczyną mięso jest bardzo delikatne i wilgotne. Poza tym łosoś bardzo lubi majonez.

  • Składniki:

  • 400 g filet z łososia
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • koperek
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • cytryna

Przepis

Zaczynamy od zdjęcia skórki z ryby. Jeśli łosoś posiada jakieś ości, warto je wyciągnąć pincetą. Następnie siekamy go nożem bardzo drobno. W miseczce mieszamy z majonezem, wodą, musztardą, posiekanym drobno koperkiem, solą i pieprzem.

Odstawiamy na 20 minut, aby się masa przemacerowała. W międzyczasie drobno siekamy cebulę oraz ogórki. Na talerzu układamy zgrabny 100 gramowy tatar z łososia. Na środku robimy delikatne wgłębienie, do którego wlewamy samo żółtko.

Obok układamy ogórki i cebulę (jeśli nie preferujecie ,,surowego" smaku cebuli polecam Wam ją uprzednio lekko posolić - straci swoją moc).

Teraz zostaje nam tylko tak przygotowane danie podać gościom. Smacznego.

P.S. Cytrynę dodajemy w postaci ćwiartek dopiero na sam koniec. Dodatek kwasu do mięsa przed podaniem sprawiłby, że łosoś zrobiłby się matowy, a nie ładnie różowy.

Jako zamiennik cebuli można podać podduszane na śmietance pory.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Agata pisze:

    Klasyka gatunku :) Po prostu pyszota!

Skomentuj


+ 9 = osiemnaście