Kasza manna na mleku


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 l mleka
  • 15 łyżek kaszy manny
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 10 miętówek
  • cukier puder
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 500 g malin
  • 6 łyżek cukru

Kasza manna w połączeniu z czekoladą, miętą oraz malinami zaowocuje niecodziennym deserem. Pamiętacie z dzieciństwa kaszę manną na mleku? Ten prosty przepis postanowiliśmy nieco zmodyfikować i wzbogacić go w kilka dodatkowych, wyrazistych smaków. Ta propozycja może Wam posłużyć także jako baza podstawowa do przyrządzenia kaszy z Waszymi ulubionymi dodatkami

Przepis na: Kasza manna na mleku

  1. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  2. Cukierki włóż do plastikowego woreczka i rozgnieć drobno wałkiem.
  3. W garnku zagotuj mleko z 2 łyżkami cukru. Gdy będzie prawie wrzące dodaj kaszę i intensywnie mieszaj trzepaczką.
  4. Po 4 minutach zdejmij garnek z palnika i podziel masę na 2 części.
  5. Do pierwszej gorącej masy dodaj czekoladę. Intensywnie mieszaj i dopraw cukrem pudrem do smaku.
  6. Do drugiej gorącej masy dodaj pokruszone miętówki i również intensywnie wymieszaj ( jeśli będzie problem z rozpuszczeniem cukierków, ponownie masę zagotuj w garnku ). Dopraw cukrem pudrem do smaku.
  7. W osobnym garnku umieść maliny i zagotuj z pozostałym cukrem krystalicznym. Gotuj 15 - 20 minut, aż powstanie gęsty sos.
  8. W miseczce ubij śmietanę z 2 łyżkami cukru pudru.
  9. Bitą śmietanę dzielimy na dwie części. Jedną dodaj do wystudzonej kaszy manny z czekoladą i intensywnie wymieszaj.
  10. Drugą część dodaj do miętowej kaszy i również wymieszaj.
  11. Gotowy deser podajemy z musem malinowym.