Zupa serowa


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 g serka topionego Maasdamer
  • 100 g serka topionego Emmentaler
  • 1 średnia cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 3 kromki chleba
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka chili mielonego
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 80 ml białego wytrawnego wina
  • szczypiorek
  • 60 g długo dojrzewającego sera

Porada szefa kuchni

Taką zupę podawaj w specjalnych chlebkach do żurku. Podczas konsumpcji łyżką zdrapuj miąższ ze ścianek. Możesz również ją posypać pokruszonymi chipsami z sera. W tym celu zetrzyj parmezan na tarce, rozłóż porcje na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku do momentu, aż powstaną smakowite, miękkie chipsy. Następnie poczekaj aż ostygną i pokrusz je na mniejsze kawałki.

Zupa serowa to znakomity pomysł na szybki obiad. Delikatna, aksamitna w smaku. Podana ze szczypiorkiem i ziołowymi grzankami zasmakuje każdemu. Zupa tym lepsza, im lepszej jakości składniki się w niej znajdą! Dobierając ser do tej potrawy czytajcie uważnie etykiety, aby na obiad nie zjeść całej listy E-coś tam. Uważajcie aby Wasze serki to niebyły wytwory seropodobne. Choć smakiem również są dobre, to głównie z powodu chemicznych dodatków!

Przepis na: Zupa serowa

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę.
  2. Serki topione rozdrobni na małe kawałki.
  3. Kromki chleba pokrój w kostkę.
  4. W garnku rozgrzej masło i oliwę. Na rozgrzanym tłuszczu mocno podsmaż cebulę na złoty kolor.
  5. Następnie do garnka wlej wino i pozwól, aby alkohol odparował ok. 7 minut.
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i rozłóż pokrojone kromki chleba. Całość dopraw solą, chili i ziołami prowansalskimi. Smaż do momentu aż będą przyrumienione.
  7. Do garnka wlej bulion i dodaj serki topione. Całość gotuj na średniej mocy palnika cały czas mieszając przez 15 minut.
  8. 5 minut przed końcem dodaj śmietankę i dopraw zupę solą pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą.
  9. Następnie zdejmij zupę z palnika i poczekaj aż lekko ostygnie a tym samym zgęstnieje.
  10. Przy pomocy obieraczki wytnij płaty z długo dojrzewającego sera.
  11. Szczypiorek posiekaj ukośnie.
  12. Zupę podawaj z płatami sera i szczypiorkiem.