Szukaj przepisu

Sos winegret

10 minut
5 osób
Łatwe
Składniki
winegret
  • winegret
  •  SAM_0177
SKŁADNIKI
  • I wersja:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 żółtko
  • zioła prowansalskie
  • II wersja:

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 9 łyżek oleju
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki miodu
  • rozmaryn
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
TO CI SIĘ PRZYDA
  • praska do czosnku
  • mały sloiczek

PORADA SZEFA KUCHNI

Zasada tworzenia sosu winegret jest prosta: zawsze dodawaj trzy razy więcej tłuszczu niż kwasu. Dla złagodzenia kwasu możesz dodać miód, czego efekt będzie przyjemnie słodki.

Sos winegret to chyba najsłynniejszy sos do sałatek. Vinaigrette, bo tak również jest nazywany to połączenie kwasu oraz oliwy/oleju z różnymi dodatkami smakowymi.

sposób przygotowania

I wersja jest idealna do sałatek, w których dominują warzywa i sałaty.

  1. W małym słoiczku bardzo dokładnie wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Najlepiej mieszać intensywnym potrząsaniem jak shakerem.
  2. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Całość mocno potrząsaj do uzyskania gładkiej masy.

II wersja idealnie się sprawdza w sałatkach których nutą przewodnią są owoce.

  1. W małym słoiczku bardzo dokładnie wymieszaj sok z cytryny z solą i pieprzem. Najlepiej mieszać intensywnym potrząsaniem jak shakerem.
  2. Następnie rozetrzyj do środka rozmaryn bardzo mocno w palcach i dodaj resztę składników. Całość wymieszaj intensywnie potrząsając.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Domowy majojez
  • Sos pieczeniowy
  • Sałatka z rukoli
  • SAM_0182
  • salatka-na-grilla1
  • Sosssowa

    Wersja II wykonana bez soku z cytryny, jest godna polecenia !!!! Super idealny przepis ;)

  • Aneta

    zrobiłam pierwszym sposobem – pyszny, jestem z siebie dumna!

  • jurek

    Świetne w smaku i łatwe do przygotowania sosy. Dzięki

  • agata

    robiłam ten sos pycha
    pychotka

  • Magd

    Czy można przygotować od razu więcej i przechowywać? Jeśli tak, jak długo?