Szukaj przepisu

Sos winegret

10 minut
5 osób
łatwe
Składniki
winegret
  • winegret
SKŁADNIKI
  • I wersja: 3 łyżki soku z cytryny 9 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka miodu 1 żółtko zioła prowansalskie !II wersja: 3 łyżki octu balsamicznego 9 łyżek oleju sól, pieprz 2 łyżeczki miodu rozmaryn 1 łyżeczka musztardy Dijon

Sos winegret to chyba najsłynniejszy sos do sałatek. Vinaigrette, bo tak również jest nazywany to połączenie kwasu oraz oliwy/oleju z różnymi dodatkami smakowymi.

sposób przygotowania

Zasada tworzenia sosu winegret jest prosta: zawsze dodajemy trzy razy więcej tłuszczu niż kwasu. Ja ze swojej strony zawsze dodaję odrobinę miodu, gdyż nie lubię bardzo kwaśnych sosów. I wersja: jest ona idealna do różnego rodzaju sałatek, w których dominują warzywa i mix sałat. Do małego słoiczka wlewamy sok z cytryny i od razu dodajemy sól i pieprz. W oleju sól się nie rozpuści! Następnie dodajemy zioła prowansalskie, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółtko - działa ono jak emulgator - sos łatwiej się łączą i jest delikatniejszy w smaku. Teraz już możemy wlewać trzy razy więcej oliwy z oliwek. Zakręcamy słoik i bawimy się w barmana potrząsając nim jak shakerem. Można oczywiście połączyć wszystkie składniki w miseczce, wtedy do kwasu wlewamy małym strumyczkiem oliwę - ciągle mieszając. II wersja: jest ona idealna do sałatek, w których znajdują się owoce, np. truskawki, fileciki z pomarańczy. Postępujemy jak powyżej, czyli do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dosypujemy sól i pieprz - całość mieszamy, aż sól się rozpuści. Dodajemy musztardę, miód oraz posiekany drobno rozmaryn (najlepiej świeży, jeśli jednak go nie posiadacie warto wykorzystać suszony - uprzednio zalany odrobiną wrzątku, aby zmiękł). W tym przypadku wykorzystujemy zwykły olej. Zakręcamy słoik i mieszamy. Gotowe sosy winegret można przygotować przed przyjęciem i pozostawić je zamknięte w słoiczkach. Bezpośrednio przed podaniem sałatki skrapiamy ją winegretem (uprzednio energicznie potrząsamy słoikiem, aby składniki ponownie się połączyły). Smacznego!

Autor przepisu:

  • Sosssowa

    Wersja II wykonana bez soku z cytryny, jest godna polecenia !!!! Super idealny przepis ;)

  • Aneta

    zrobiłam pierwszym sposobem – pyszny, jestem z siebie dumna!

  • jurek

    Świetne w smaku i łatwe do przygotowania sosy. Dzięki

  • agata

    robiłam ten sos pycha
    pychotka

  • Magd

    Czy można przygotować od razu więcej i przechowywać? Jeśli tak, jak długo?