Szukaj przepisu

Sos pieczarkowy

40 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Sos pieczarkowy
  • Sos pieczarkowy
  •  DSC02358
SKŁADNIKI
  • 0,5 kg pieczarek 300 ml śmietanki 30% sok z cytryny sól, pieprz, cukier 1 średnia cebula tymianek natka pietruszki 80 g sera brie masło

Wspaniały przepis na sos pieczarkowy. Delikatny, śmietanowy smak z wyczuwalną nutką tymianku. Idealny jako dodatek do mięs i klusek.

sposób przygotowania

Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Większe egzemplarze wpierw tniemy na pół, a potem na plasterki. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę wraz z dodatkiem szczypty soli oraz cukru. Gdy będzie złota możemy dodać grzyby. Od razu je solimy, aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować. Wtenczas podlewamy je śmietanką. Od razu można doprawić całość solą, pieprzem oraz tymiankiem (najlepiej świeżym). Małym dodatkiem, który moim zdaniem świetnie podkreśla smak pieczarek jest ser brie. Zatem kroimy go jak najdrobniej i również wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli chcemy uzyskać bardzo zawiesisty sos wystarczy dodać do niego zaklepkę (zimną wodę zmieszaną z mąką). Gotowy sos pieczarkowy podajemy z klopsami lub kluskami. Na koniec obowiązkowo posypujemy go sporą garścią świeżej natki z pietruszki. Smacznego!

Autor przepisu: