Sos pieczarkowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g pieczarek
  • 300 ml śmietanki 30%
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 średnia cebula
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • 80 g sera brie
  • masło

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz uzyskać bardzo zawiesisty sos, dodaj do niego zaklepkę. Jest to zimna woda zmieszana z mąką. Dzięki temu Twój sos uzyska pożądaną gęstość.

Wspaniały przepis na sos pieczarkowy. Delikatny, śmietanowy smak z wyczuwalną nutką tymianku. Idealny jako dodatek do mięs i klusek.

Sos pieczarkowy przepis

  1. Obierz pieczarki i pokrój w cienkie plastry.
  2. Pokrojone pieczarki pokrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  3. Posiekaj drobno cebulę
  4. Wrzuć 2 łyżki masła do garnka, a następnie dodaj posiekaną cebulę. Smaż ją, aż stanie się szklista. Dodaj szczyptę soli oraz cukru.
  5. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj grzyby. Od razu je posól, aby puściły wodę.
  6. Po kilkunastu minutach woda wyparuje, a wtedy dodaj śmietanki.
  7. Dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  8. Pokrój ser brie na jak najdrobniejsze kawałeczki i wrzuć również do garnka.
  9. Całość duś kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  10. Tak powstały sos posyp garścią świeżej natki z pietruszki.