Szukaj przepisu

Klopsiki w sosie pieczarkowym

60 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Klopsiki w sosie pieczarkowym
  • Klopsiki w sosie pieczarkowym
  •  SAM_0187
  •  SAM_0186
SKŁADNIKI
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mleka sól, pieprz, cukier majeranek oliwa z oliwek słodka i ostra papryka w proszku 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku !Sos pieczarkowy: 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula sok z cytryny masło sól, pieprz, cukier tymianek 300 ml śmietanki 30% natka pietruszki

Przepis na mięciutkie klopsiki w sosie pieczarkowym. Poznaj sekret wybornych pulpetów oraz tajemnicę niezwykłego smaku sosu pieczarkowego.

sposób przygotowania

Mielone mięso o temperaturze pokojowej wkładamy do miski. W osobnym naczyniu zalewamy bułkę tartą mlekiem, aby nasiąkła. Cebulę kroimy bardzo drobno, a następnie lekko solimy i cukrzymy - dzięki temu zmięknie. Do mięsa dodajemy całe jajko, sól, pieprz, szczyptę ostrej i słodkiej papryki, majeranek, przeciśnięte 3 ząbki czosnku, namoczoną bułkę tartą oraz cebulę. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękoma kilka minut - im dłużej, tym klopsiki będą bardziej miękkie. Jeśli uznamy, że mięso jest za wilgotne można dosypać jeszcze bułki tartej. Całość odstawiamy do zamarynowania. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plastry (większe egzemplarze wpierw przecinamy na pół, a dopiero potem w plastry). Błyskawicznie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulę wraz ze szczyptą soli i cukru. Gdy będzie złota wrzucamy do niej pieczarki. Od razu całość solimy, aby pieczarki puściły wodę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i gdy będzie złota obsmażamy na niej formowane na bieżąco klopsy wielkości mandarynek. Układamy je na patelni począwszy od godziny 12, zgodnie ze wskazówkami zegara. Dzięki temu systemowi będziemy wiedzieli, które pulpety pierwsze powędrowały na patelnię i łatwiej będzie kontrolować długość smażenia. Warto każdy klops lekko spłaszczyć widelcem. Smażymy kilka minut z każdej strony, aż będą złote. W tym czasie powinien już odparować cały płyn spod grzybów. Możemy je zatem zalać słodką śmietanką i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos dusimy ok. 5 minut, a następnie wrzucamy do niego tylko zrumienione klopsy (w środku będą jeszcze zapewne surowe). Przykrywamy garnek przykrywką i dusimy ok. 20 min. na wolnym ogniu. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy, aby sos lekko odparował. Gotowe klopsiki w sosie pieczarkowym podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą, obowiązkowo posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego.

Autor przepisu:

  • zonka

    swietny przepis;)

  • berka

    tymianek- super pachnie! wyszło pyszne :)

  • oxinspirationxo.blogspot.com

    Pyszne, niebo w gębie :)