Klopsiki w sosie pieczarkowym


6 osób
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mleka
  • sól i pieprz do smaku
  • cukier
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • oliwa z oliwek
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sos pieczarkowy:

  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • sok z połowy cytryny
  • 40 g masła
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru
  • tymianek suszony
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1 natka pietruszki

Porada szefa kuchni

Klopsy ułóż na patelni zgodnie z ruchem wskazówek zegara zaczynając od godziny 12. Dzięki temu systemowi będziesz wiedział, które pulpety pierwsze powędrowały na patelnię i łatwiej Ci będzie kontrolować długość smażenia.

Przepis na mięciutkie klopsiki w sosie pieczarkowym to danie które zasługuje na miano "niedzielnego". Z klopsikami jest podobnie jak z PRL-owską sałatką jarzynową, składniki niby te same, a w każdym domu smakuje inaczej!. I to w tym jest najwspanialsze. My dajemy Wam sprawdzony przepis opary o przepisy z naszych domów, a Wy oceńcie i porównajcie ze smakiem z Waszego dzieciństwa :)

Przepis

  1. Mielone mięso z łopatki o temperaturze pokojowej włóż do miski.
  2. W osobnym naczyniu zalej bułkę tartą mlekiem, aby nasiąkła.
  3. Cebulę pokrój bardzo drobno w kostkę, a następnie lekko posól i dodaj odrobinę cukru.
  4. Do mięsa dodaj całe jajko, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz cebulę. Wszystko dokładnie wyrabiaj rękoma ok. 5 minut ( im dłużej, tym klopsiki będą bardziej miękkie ). Całość odstaw do zamarynowania.
  5. Pieczarki dokładnie umyj i obierz ze skórki, a następnie pokrój w cienkie plastry (większe pieczarki najpierw przetnij na pół ). Od razu skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
  6. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę
  7. W garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę wraz ze szczyptą soli i cukru.
  8. Gdy będzie złota wrzuć do niej pieczarki. Od razu całość posól, aby pieczarki puściły wodę.
  9. Na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i obsmaż na niej formowane na bieżąco klopsy lekko spłaszczone wielkości mandarynek. Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą złote.
  10. Gdy pieczarki odparują, zalej słodką śmietanką i dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Sos duś ok. 5 minut, a następnie wrzucamy do niego tylko zrumienione klopsy.
  11. Przykrywamy garnek i duś ok. 20 min. na małej mocy palnika.
  12. Po tym czasie zdejmij przykrywkę i pozwól, aby sos lekko odparował.