Ciasto z pianką


8 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 150 g mąki (2 łyżki maki ziemniaczanej + reszta pszennej)
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Syrop:

  • łyżeczka soku z cytryny
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Pianka:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki brzoskwiniowe instant

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • mikser
  • drewniana szpatułka
  • duża miska
  • blacha do ciasta
  • pergamin lub papier do pieczenia

Legumina to banalnie prosty pomysł na dekoracje biszkoptu. Można do niej dodać dowolne owoce, np. truskawki. Co do biszkoptu to możecie wybierać: albo wypróbować poniższą wersję lub skorzystać ze słynnego już na blogu przepisu na biszkopt idealny. Biszkopt z pianką to idealny pomysł, jeśli nie macie czasu na bawienie się w inne ciasta. Wystarczy zakręcić błyskawiczny biszkopt, potem pianka z owocami i już mamy pyszne ciasto na weekend.

Przepis na: Ciasto z pianką

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny (kwas utrwala białka).
  3. Następnie dodaj cukry i ubijaj aż całkiem się rozpuszczą.
  4. W kolejnym kroku dodaj do masy żółtka i całość miksuj przez 2 minuty.
  5. Następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy całość mikserem.
  6. W tym momencie już zrezygnuj z miksera i wybierz szpatułkę.
  7. Zacznij do masy jajecznej partiami przesiewać zmieszane mąki oraz proszek do pieczenia – przesiej je przez sito.
  8. Całość delikatnie mieszaj szpatułką od środka i obracaj co chwilę miskę, aby mąka dobrze się wmieszała.
  9. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub pergaminem.
  10. Piekarnik ustaw na grzanie dolnej i górnej grzałki i rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  11. Tak przygotowaną, dość gęstą masę wlej do blaszki wyłożonej pergaminem.
  12. Blaszkę z ciastem włóż do pieca na 23 minuty.
  13. W czasie pieczenia biszkoptu do miarki wlej sok z puszki po brzoskwiniach i dopełnij wodą, aby uzyskać 0,5 l płynu. Następnie roztwór podgrzej w rondelku.
  14. Gdy będzie już prawie wrzący zdejmij z palnika i wsyp do niego dwie galaretki.
  15. Dokładnie wymieszaj i odstaw, aby przestygł. Gdy będzie chłodniejszy, wstaw go do lodówki i wyciągnij gdy odrobinę stężeje.
  16. Do miski wlej schłodzoną śmietanę i ubij ją mikserem. Gdy będzie sztywna malutkim strumyczkiem wlej do niej galaretki i cały czas całość miksuj na średnich obrotach
  17. Gdy wszystko się połączy dodaj drobno pokrojone brzoskwinie (ok. 3/4 puszki).
  18. Z soku z cytryny, wody i cukru przygotuj syrop. Całość dokładnie wymieszaj.
  19. Wystudzony biszkopt lekko skrop z wierzchu syropem.
  20. Na tak przygotowany biszkopt wylej piankę.
  21. Gotowe ciasto włóż do lodówki na ok. 2 godziny.