Szukaj przepisu

Kombiwar

Pin it

kombiwarJednym z bardziej przydatnych urządzeń w kuchni jest kombiwar. Polecany jest wszystkim tym, którzy cenią sobie smak smażonych potraw przy zachowaniu zasad zdrowego odżywiania.

Kombiwar możemy zaliczyć do przydatnych gadżetów kuchennych. Przygotowanie posiłków w kombiwarze jest czynnością niezwykle prostą. Wystarczy umieścić potrawę w żaroodpornej misie, nastawić czas smażenia oraz temperaturę. Całą resztę wykona urządzenie. Kombiwar działa na zasadzie szybkiego obiegu rozgrzanego powietrza wewnątrz żaroodpornej misy. Źródłem ciepła jest zazwyczaj grzałka lub specjalny promiennik ciepła, który rozgrzewa powietrze rozprowadzane następnie równomiernie wewnątrz urządzenia przez wentylator. Jeżeli potrawa którą chcemy przyrządzić jest znacznej objętości, urządzenie z reguły umożliwia zwiększenie kubatury poprzez zastosowanie metalowego pierścienia dystansowego pomiędzy szklaną misą, a przykrywą. Należy wtedy zachować ostrożność, gdyż metal dobrze przewodzi ciepło i łatwo o poparzenie.

Kombiwar – zalety

W kombiwarze potrawy smażymy bez użycia dodatkowego tłuszczu, co jest jego zdecydowaną zaletą i przewagą nad tradycyjnym smażeniem na patelni. Mięso (np. pyszne polędwiczki wieprzowe) przygotowane w kombiwarze zachowuje wyjątkowy smak smażonej potrawy, natomiast nadmiar tłuszczu wytapia się na dno misy powodując, że potrawa staje się bardziej dietetyczna. W kombiwarze można przyrządzać jednocześnie kilka potraw, a ich zapachy i smaki nie powinny się przeniknąć. Umieszczając na dolnym ruszcie mięso i warzywa, natomiast na górnym frytki uzyskujemy w ciągu pół godziny kompletny, smaczny i w miarę dietetyczny obiad. Kombiwar nadaje się także do przygotowywania ciast, popcornu i pizzy. Można w nim również rozmrażać produkty przed właściwym przyrządzeniem.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. popof pisze:

    Ta… może jeszcze auto naprawi. Skrzydełka to są do wyjebania a nie do jedzenia, a mięso z kurczaka to szybciej się usmaży na patelni niż w tym gorcku. Wymyślili coś, żeby sprzedać i wziąć za to pieniądze na frajerzy się na to nabrali. Mam to urządzenie rok czasu i można w nim zrobić dosłownie 7 dań, nic więcej, a w dodatku to jest bez smaku. Porażka.

  2. mama pisze:

    Nigdy nie wychodzi mi mięso, jest surowe pomimo kilku godzinnego pieczenia .Odstawiłam i zupełnie nie korzystam z niego.Prosze o ponowne zachęcenie mnie,może jakaś podpowiedz co robie żle ?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Wszystko zależy od modelu, jeśli pieczeń wychodzi w środku surowa to coś jest nie tak z urządzeniem. W ostateczności można zrobić cieńsze kawałki mięsa i je upiec.

  4. mo pisze:

    Mam kombiwar od niedawna i zastępuje mi piekarnik, na którego w mojej kuchni nie ma miejsca. Zależało mi na pieczeniu przede wszystkim ciast, a opinie słyszałam różne i długo się wahałam. Postanowiłam zaryzykować i kupiłam. Pierwsze ciasto wyszło pół na pół z mojej winy. Potem już wszystko było ok. Po prostu trzeba nauczyć się go używać, stosować odpowiednie naczynia czy formy, tak, aby był jak największy kontakt z ciepłym powietrzem, a będzie ok :)

  5. catterina89 pisze:

    Ja mam od pół roku, dostałam w prezencie i jestem zadowolona. Robiłam kurczaka, boczek, kiełbaski (na pewno zdrowsze niż z patelni utopione w tłuszczu), chleby, pizze, tosty

  6. ggosc pisze:

    Ja polecam kombiwar. Jest rewelacyjny i mozna w nim wszystko robic, trzeba sie tylko nauczyc. Goraco polecam!

  7. piwek97 pisze:

    Kombiwar? Jedna z najlepszych rzeczy jaką wynaleziono. Zastępuje mi piekarnik w moim domku letniskowym. Wszystko co w nim zrobię jest smaczne, apetyczne i dietetyczne. Wystarczy przeczytać dokładnie co w jakiej tem się piecze i do dzieła :)

Skomentuj


4 + = dwanaście

Najnowsze pytania