Kombiwar



kombiwarJednym z bardziej przydatnych urządzeń w kuchni jest kombiwar. Polecany jest wszystkim tym, którzy cenią sobie smak smażonych potraw przy zachowaniu zasad zdrowego odżywiania.

Kombiwar możemy zaliczyć do przydatnych gadżetów kuchennych. Przygotowanie posiłków w kombiwarze jest czynnością niezwykle prostą. Wystarczy umieścić potrawę w żaroodpornej misie, nastawić czas smażenia oraz temperaturę. Całą resztę wykona urządzenie. Kombiwar działa na zasadzie szybkiego obiegu rozgrzanego powietrza wewnątrz żaroodpornej misy. Źródłem ciepła jest zazwyczaj grzałka lub specjalny promiennik ciepła, który rozgrzewa powietrze rozprowadzane następnie równomiernie wewnątrz urządzenia przez wentylator. Jeżeli potrawa którą chcemy przyrządzić jest znacznej objętości, urządzenie z reguły umożliwia zwiększenie kubatury poprzez zastosowanie metalowego pierścienia dystansowego pomiędzy szklaną misą, a przykrywą. Należy wtedy zachować ostrożność, gdyż metal dobrze przewodzi ciepło i łatwo o poparzenie.

Kombiwar – zalety

W kombiwarze potrawy smażymy bez użycia dodatkowego tłuszczu, co jest jego zdecydowaną zaletą i przewagą nad tradycyjnym smażeniem na patelni. Mięso (np. pyszne polędwiczki wieprzowe) przygotowane w kombiwarze zachowuje wyjątkowy smak smażonej potrawy, natomiast nadmiar tłuszczu wytapia się na dno misy powodując, że potrawa staje się bardziej dietetyczna. W kombiwarze można przyrządzać jednocześnie kilka potraw, a ich zapachy i smaki nie powinny się przeniknąć. Umieszczając na dolnym ruszcie mięso i warzywa, natomiast na górnym frytki uzyskujemy w ciągu pół godziny kompletny, smaczny i w miarę dietetyczny obiad. Kombiwar nadaje się także do przygotowywania ciast, popcornu i pizzy. Można w nim również rozmrażać produkty przed właściwym przyrządzeniem.

Kombiwar
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)