Ćwikła


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg buraków
  • laska świeżego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet jabłkowy/sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach lub malakser

Ćwikła jest świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs lub klusek. Znakomicie komponuje się również jako dodatek do kanapek z wędliną. Ponadto jest bardzo smacznym i bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Poniżej prezentujemy przepis na wspaniałą domową ćwikłę.

Przepis na: Ćwikła

  1. Umyj buraki i oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Zagotuj wodę z łyżeczką soli w dużym garnku. Do wrzątku wrzuć buraki na 1,5- 2 godziny i gotuj na małej mocy palnika.
  3. Odcedź buraki i odstaw, aby przestygły.
  4. Następnie je obierz i zetrzyj na tarce.
  5. Umyj chrzan i obierz, a następnie go również zetrzyj.
  6. Do buraków dodaj chrzan i dopraw solą, pieprzem, cukrem oraz octem jabłkowym lub sokiem z cytryny, a następnie dokładnie wymieszaj.
  7. Odstaw do lodówki pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę.