Szukaj przepisu

Sernik gotowany

Pin it

Czas przygotowania: 12 godzin Drukuj przepis

Sernik gotowany nie jest najpopularniejszym z serników. Jest za to pyszny i delikatny, a z przygotowaniem go można sobie z poradzić.

  • Składniki:

  • Ciasto:

  • 0,7 kg mąki pszennej (4 szklanki)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • cukier waniliowy
  • 200 gram masła (1 kostka)
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • Masa serowa:

  • 1 kg półtłustego białego sera miękkiego
  • 1/2 kostki masła (100-125 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jaj (najlepsze jajka to te od kur z wolnego wybiegu lub z chowu ściółkowego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego)

Przepis

Zaczynamy zgniatać ciasto. Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier i cukier waniliowy. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Później dokładamy 4 łyżki śmietany. Masło przed dodaniem kroimy nożem, żeby szybciej wymieszać je z pozostałymi składnikami. W zagniataniu kruchego ciasta najważniejsze jest to, żeby zrobić to bardzo szybko. Masło roztapiając się pod wpływem ciepła rąk, będzie chciało więcej mąki, która w nadmiarze spowoduje, że ciasto będzie twarde i suche.

Ciasto zawijamy następnie w folię i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Później ciasto dzielimy na 3 równe części. Gdzie jedną część zostawiamy na stolnicy, a dwie pozostałe chowamy do lodówki. Następnie stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Natomiast blachę wykładamy papierem do pieczenia i następnie wykładamy na nią rozwałkowane ciasto, tak aby dokładnie przykryło całe dno blachy.

Później wkładamy to do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, w którym pieczemy przez ok 20 minut. To samo robimy z pozostałym ciastem. Potrzebujemy 3 upieczone placki kruchego ciasta równej wielkości. Jeśli mamy kilka blach tej samej wielkości placki można piec w tym samym czasie. Po tym upieczone placki odstawiamy do przestygnięcia. Natomiast biały ser mielimy w maszynce. Można do tego użyć także praski do ziemniaków. Następnie przygotowujemy składniki, które będą potrzebne podczas mieszania masy. Wbijamy 5 jaj do miseczki, a budyń rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka.

Następnie przygotowujemy kąpiel wodną. W dużym garnku gotujemy wodę.Powinno być jej ok 1/2 garnka. Można też wlać wodę ugotowaną w czajniku elektrycznym, to rozwiązanie jest szybsze. Na garnku z kolei ustawiamy miskę lub jakiś mniejszy garnek, tak aby jego dno i boki do wysokości kilku centymetrów były zanurzone w gotującej się wodzie. Istotne aby woda gotowała się delikatnie, utrzymując swoją temperaturę. Później do naczynia ustawionego w gotującej się wodzie wrzucamy 1/2 kostki masła.

Kiedy już masło się rozpuści, dodajemy zmielony ser oraz szklankę cukru. Następnie całość miksujemy mikserem ustawionym na średnią prędkość. Masa powinna mieć konsystencję ugotowanego budyniu. W pięciostopniowej skali ustawiamy obroty na 2. Następnie pojedynczo dodajemy jajka. Po dodaniu jajka masę miksujemy przez ok. 1-2 minuty. Później do masy serowej dodajemy budyń, który wcześniej rozpuściliśmy w połowie szklanki mleka. Potem całość mieszamy aż masa zgęstnieje.

Ważne by masa nie miała grudek. Następnie zestawiamy naczynie z masą z kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Tak upieczone placki kruchego ciasta przekładamy lekko ciepłą masą serową. Poźniej całość przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy. W tym przypadku idealnie sprawdza się do tego duża książka. Można ją włożyć do foliowej torby, żeby się nie pobrudziła. I to wszystko.

Sernik gotowany jest gotowy do spożycia po ok. 12 godzinach. A później zostaje nam go już tylko zjeść.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


dziewięć + = 14