Baklawa


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 500 g ciasta filo
  • 500 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g cukru
  • 300 g klarowanego, roztopionego masła
  • pistacje drobno posiekane do dekoracji
  • Syrop:

  • 300 g cukru 180 ml wody
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy, lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

TO CI SIĘ PRZYDA

  • malakser lub blender
  • forma do pieczenia

Baklawa to deser bardzo rozpowszechniony w tradycji i kuchni bałkańskiej oraz bliskowschodniej. Składają się na niego warstwy specjalnego ciasta filo, przełożone słodkimi warstwami orzechów z syropem cukrowym albo miodowym.

Przepis na: Baklawa

  1. Do mniejszego garnka wlej wodę, wodę z kwiatu pomarańczy i wsyp cukier. Gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści (ok. 10 min.). Odstaw syrop aby ostygł.
  2. Zmiksuj drobno orzechy z cynamonem i cukrem w malakserze (ew. blenderem)
  3. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmaruj masłem.
  4. Połóż płat ciasta na spodzie formy i posmaruj masłem(Pracując z jedną częścią ciasta, resztę trzymaj pod przykryciem aby nie wyschła). Następnie powtórz czynność aż w formie na spodzie znajdzie się 8 warstw.
  5. Rozłóż na warstwach ciasta połowę masy z orzechami i wyrównaj.
  6. Następnie rozłóż w taki sam sposób jak poprzednio 4 warstwy ciasta smarując masłem każdą z osobna.
  7. Wyłóż pozostałą część masy z orzechami i również wyrównaj.
  8. Całość przykryją 12 warstwami ciasta filo wykonując te same czynności.
  9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni C.
  10. Pokrój ciasto ostrym nożem w romby, kwadraty lub trójkąty, przecinając je prawie do spodniej warstwy (jest to konieczne ponieważ ciasto po upieczeniu byłoby trudno pokroić).
  11. Formę włóż do piekarnika i piecz przez ok. 2 godziny, aż ciasto będzie złociste.
  12. Bezpośrednio po upieczeniu, gorące ciasto polej ostudzonym syropem.
  13. Całość udekoruj posiekanymi pistacjami i odstaw do wystygnięcia