Szukaj przepisu

Dekorowanie potraw

Pin it

dekorowanie potrawGarnirowanie, garnish, czy po prostu dekorowanie potraw. Dekorować możemy fantastycznie wyrzeźbionymi kształtami lub po prostu świeżymi owocami lub warzywami.

Dekorowanie potraw to sztuka, która z pozoru może wydawać się prosta, jednak zagłębienie się w nią zawsze skutkuje tymi samymi wnioskami. Mianowicie takimi, że jak każda sztuka, jest ona trudna i wymagająca, a jej opanowanie do względnej perfekcji zająć może nawet długie lata. Wydawać by się mogło, że jest to sztuka nieco zbędna, sztuka dla sztuki, bo przecież od ładnej dekoracji jedzenie nie będzie lepiej smakować. Nic bardziej mylnego. Nie od dziś w końcu wiadomo, iż określając jakość potrawy kierujemy się nie tylko jej walorami smakowymi, ale także estetycznymi. Wygląd dania ma niemal tak samo duże znaczenie, jak smak czy zapach, co zresztą bardzo łatwo udowodnić prostym przykładem. Jeśli mamy do wyboru dwie potrawy, które według przyrządzającego smakują dokładnie tak samo – jedna wygląda jak kwitnący ogród, a druga jak zabłocona kałuża, to którą wybierzemy? Odpowiedź nasuwa się sama. Dlatego nie można bagatelizować znaczenia garnirowania.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


sześć × 7 =

Najnowsze pytania