Szukaj przepisu

Dorada smażona

40 minut
2 osoby
łatwe
Składniki
Dorada smażona
  • Dorada smażona
  •  MG_3769
SKŁADNIKI
  • 2 dorady w całości sól, pieprz zioła prowansalskie sok z cytryny olej !Sos cytrynowy: połowa cytryny 100 ml białego wina półwytrawnego 1 średnia cebula 2 żółtka 1/3 kostki masła sól, pieprz, cukier szczypiorek

Przepis na smażoną doradę podaną z lekkim, maślanym sosem cytrynowym. Rozpływające się w ustach mięso oraz muślinowy sos - danie idealne.

sposób przygotowania

Zaczynamy od dokładnego umycia oraz osuszenia ryb. Następnie robimy trzy nacięcia, aż do kręgosłupa, z każdej strony. Dzięki temu przyprawy lepiej wynikną do środka, a ryba szybciej się usmaży. Dorady posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Główny nacisk kładziemy na nacięcia oraz wnętrze. Tak zamarynowane ryby odstawiamy na min. 30 min. W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Od razu zalewamy ją 100 ml białego wina i zaczynamy redukować płyn. Gdy pozostanie ok. 50 ml płynu zaczynamy do niego dodawać kawałki zimnego masła - ciągle mieszając. Na garnku z winem i masłem ustawiamy miskę z 2 żółtkami i zaczynamy niczym na kąpieli wodnej ubijać je, aż powstanie jasnożółta masa. Następnie zdejmujemy miskę z jajkami i zaczynamy do nich wlewać małym strumyczkiem płyn winny. Ciągle mieszamy, aby nie powstała jajecznica. Można przed wlaniem winnego płynu do jajek troszkę odczekać, aby lekko przestygł. Kolejnym krokiem jest przelanie już połączonych płynów do garnka i ustawienie go ponownie na gazie. Ciągle mieszając dodajemy kolejne kawałeczki masła, aż powstanie aksamitny sos. Całość miksujemy blenderem, dla uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką z połowy cytryny oraz cukrem - aby sos nie był strasznie kwaśny. Dorady smażymy na rozgrzanym oleju po 6 minut z każdej strony. Jeśli płetwy grzbietowe będą łatwo odchodzić, oznacza to, że ryba jest już gotowa. Gotowe dorady podajemy z lekkim sosem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Autor przepisu:

  • Monika

    mmm, najpiękniejszy blog jaki widziałam..a rybka cudna:) zapraszam na zielonastronaflinstona.blog.pl/ :)

  • Judyta

    Zrobilam rybe dokładnie jak podanym przepisie, wyszla rewelacyjna, a sos to bajka!

  • Pyza

    Danie po prostu obłędne. Jako ryba, kasuje nawet mojego ukochanego łososia z rusztu. Wprowadziłam maleńką modyfikacje w postaci jednego wyciśniętego ząbka czosnku na każdą doradę i wyszło przepyszne. Dzięki!

  • xyz

    autor mija się z prawdą, dorada ma dużo ości na dodatek twarde

  • Kapitan Cook

    to chyba jedliśmy różne ryby, dorada ma duże ości, których łatwo można się pozbyć, małych tak na prawdę nie posiada.