Szukaj przepisu

Dorada smażona

Pin it

Czas przygotowania: 40 minut Drukuj przepis

Coraz częściej można dostać w polskich sklepach dorady w całości. Jest to świetna ryba z gatunku lucjanowatych. Posiada niewiele ości, a jej delikatne wnętrze zasmakuje każdemu.

Dorada idealnie komponuje się z lekko kwaskowatym sosem na bazie masła, żółtek oraz cytryny. Oczywiście nie może zabraknąć wina, do ryb polecam wino białe półwytrawne - najlepiej śródziemnomorskie - gdyż dorada ta, jeszcze kilka dni temu pływała właśnie u wybrzeży Turcji.

  • Składniki:

  • 2 dorady w całości
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • olej
  • Sos cytrynowy:

  • połowa cytryny
  • 100 ml białego wina półwytrawnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • sól, pieprz, cukier
  • szczypiorek

Przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia oraz osuszenia ryb. Następnie robimy trzy nacięcia, aż do kręgosłupa, z każdej strony. Dzięki temu przyprawy lepiej wynikną do środka, a ryba szybciej się usmaży. Dorady posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Główny nacisk kładziemy na nacięcia oraz wnętrze. Tak zamarynowane ryby odstawiamy na min. 30 min.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy posiekaną drobno cebulę. Od razu zalewamy ją 100 ml białego wina i zaczynamy redukować płyn. Gdy pozostanie ok. 50 ml płynu zaczynamy do niego dodawać kawałki zimnego masła - ciągle mieszając. Na garnku z winem i masłem ustawiamy miskę z 2 żółtkami i zaczynamy niczym na kąpieli wodnej ubijać je, aż powstanie jasnożółta masa. Następnie zdejmujemy miskę z jajkami i zaczynamy do nich wlewać małym strumyczkiem płyn winny. Ciągle mieszamy, aby nie powstała jajecznica. Można przed wlaniem winnego płynu do jajek troszkę odczekać, aby lekko przestygł.

Kolejnym krokiem jest przelanie już połączonych płynów do garnka i ustawienie go ponownie na gazie. Ciągle mieszając dodajemy kolejne kawałeczki masła, aż powstanie aksamitny sos. Całość miksujemy blenderem, dla uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką z połowy cytryny oraz cukrem - aby sos nie był strasznie kwaśny.

Dorady smażymy na rozgrzanym oleju po 6 minut z każdej strony. Jeśli płetwy grzbietowe będą łatwo odchodzić, oznacza to, że ryba jest już gotowa.

Gotowe dorady podajemy z lekkim sosem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Monika pisze:

    mmm, najpiękniejszy blog jaki widziałam..a rybka cudna:) zapraszam na zielonastronaflinstona.blog.pl/ :)

  2. Judyta pisze:

    Zrobilam rybe dokładnie jak podanym przepisie, wyszla rewelacyjna, a sos to bajka!

  3. Pyza pisze:

    Danie po prostu obłędne. Jako ryba, kasuje nawet mojego ukochanego łososia z rusztu. Wprowadziłam maleńką modyfikacje w postaci jednego wyciśniętego ząbka czosnku na każdą doradę i wyszło przepyszne. Dzięki!

  4. xyz pisze:

    autor mija się z prawdą, dorada ma dużo ości na dodatek twarde

  5. Kapitan Cook pisze:

    to chyba jedliśmy różne ryby, dorada ma duże ości, których łatwo można się pozbyć, małych tak na prawdę nie posiada.

Skomentuj


5 − cztery =