Dorada smażona


2 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 2 dorady w całości
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • sok z cytryny
  • olej
  • Sos cytrynowy:

  • połowa cytryny
  • 100 ml białego wina półwytrawnego
  • 1 średnia cebula
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • szczypiorek
TO CI SIĘ PRZYDA
  • drewniana łyżka
  • miska szersza od garnka
  • blender

Już starożytni Rzymianie poznali się na smaku dorady. Do tego stopnia, że stała się ich ulubioną rybą. Poniżej prezentujemy przepis na doradę smażoną podaną z lekkim, maślanym sosem cytrynowym. Rozpływające się w ustach mięso oraz muślinowy sos- recepta na danie idealne. Skosztuj smaku smażonej dorady, którego nie da się tak łatwo zapomnieć

sposób przygotowania

  1. Dokładnie umyj i oczyść, a następnie osusz ryby.
  2. Wzdłuż obu ryb zrób po 3 nacięcia z każdej strony, aż do kręgosłupa.
  3. Posyp dorady solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz pokrop sokiem z cytryny, a następnie odstaw pod przykryciem na co najmniej 30 minut.
  4. Obierz i posiekaj drobno cebulę.
  5. Wrzuć cebulę do rondelka i zalej winem. Zredukuj płyn aż pozostanie ok. 50 ml.
  6. Pokrój zimne masło na kawałki i część z nich dodaj do wina ciągle mieszając drewnianą łyżką.
  7. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski i ustaw ją na garnku z winem i masłem.
  8. Ubij żółtka, aż powstanie jasnożółta masa.
  9. Zdejmij miskę i wlej do niej małym strumieniem zawartość garnka. Cały czas mieszaj, aby żółtka się nie ścięły.
  10. Całość wlej z powrotem do garnka i ustaw na palniku.
  11. Dodaj pozostałe kawałki masła i mieszaj, aż uzyskasz aksamitny sos.
  12. Wszystko zmiksuj blenderem dla osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  13. Dopraw sos solą, pieprzem, sokiem i skórką z 1/2 cytryny oraz cukrem.
  14. Rozgrzej olej na patelni, a następnie smaż dorady po 6 minut z każdej strony. Ryba jest gotowa, gdy płetwy grzbietowe łatwo odchodzą.
  15. Dorady podawaj polane lekkim sosem oraz ze szczypiorkiem.