Domek z piernika


5 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g płynnego miodu
  • 250 g brązowego cukru
  • 100 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tektura
  • nożyce
  • szpryca

Porada szefa kuchni

Z twardego kartonu wytnij elementy na ściany i dach. Wymiary są kwestią indywidualną, lecz w proporcjach do ilości ciasta proponuję wymiary 16 x 14 cm. Potrzebujesz 2 elementów na dach i 2 na przednią i tylną ścianę domku. Z prostokątów na dach zetnij końce w trójkąt odmierzając skos od góry 5 cm. Wytnij dwa prostokąty o wymiarach 5 x 12 cm jako ściany boczne.

Domek z piernika to pachnąca i smakowita ozdoba oraz deser w jednym. Przygotowanie takie domku to frajda dla całej rodziny.

Przepis na: Domek z piernika

  1. Miód, cukier i masło podgrzewaj stopniowo, ciągle mieszając do czasu, aż wszystkie składniki się połączą, następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Mąkę, kakao i przyprawę korzenną wymieszaj w osobnym naczyniu.
  3. W dwóch łyżkach wody rozpuść sodę i dodać do mąki.
  4. Do ostudzonego miodu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
  5. Miód połącz z mąką i wymieszaj aż się zagęści na jednolitą masę.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
  7. Wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia.
  8. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj i rozłóż na blasze ( jeśli ciasto stwardniało trzeba je ponownie zagnieść by dało się rozwałkować).
  9. Piecz przez 15 minut.
  10. Po upieczeniu ciasta ułóż na nim szablony i wytnij potrzebne elementy. Pośpiesz się przy tej czynności ponieważ ciasto szybko twardnieje.
  11. Z pozostałej części ciasta zrobić jak największą podstawę domku, a to czego nie wykorzystasz na podstawę przerób np. na choinki.
  12. Białko ubij na sztywno stopniowo dodając do niego cukier puder.
  13. Powstałym lukrem połącz ściany i przykleić je do podłogi, a gdy lukier zaschnie przyklej dach.
  14. Cały domek udekoruj resztą pudru i innymi słodkościami w na jakie masz ochotę
  15. Na sam koniec posyp z góry cukrem pudrem.