Keks


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 250 g mąki pszennej
  • 180 g cukru
  • 5 jajek
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • 300 g bakalii
  • Składniki do dekoracji:

  • 150 ml lukru (roztopiony cukier z wodą) lub polewy
  • opcjonalnie garść bakalii

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • forma keksówka

Ciasto dość szybkie do przygotowania i możemy je zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota. Dodatkowo jest bardzo smaczny, aromatyczny oraz miękki, dlatego bardzo lubiany przez dzieci.

Przepis na: Keks

  1. Na początku przesiej mąkę.
  2. Przygotuj bakalie – pokrój je na mniejsze kawałki, ale żeby nie były za drobne( jeśli przygotowujesz mieszankę sam/a to migdały należy sparzyć wrzątkiem, a gdy ostygną obierz je ze skórki, natomiast kandyzowane skórki i figi pokrój ).
  3. W kolejnym kroku wymieszaj bakalie z 1- 2 łyżkami mąki i odstaw na bok.
  4. Oddziel żółtka od białek, a sodę wymieszaj z mlekiem.
  5. Utrzyj miękką margarynę lub masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach kolejno dodawaj po jednym żółtku. Każde żółtko należy miksować co najmniej 1 minutę.
  6. Dodawaj stopniowo mąkę do ubitej masy. Możesz to zrobić miksując mikserem na najniższych obrotach i krótko, do momentu połączenia się składników.
  7. Białka z ubij na sztywną pianę i połącz delikatnie z masą używając szpatułki lub drewnianej łyżki.
  8. Delikatnie wymieszaj sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  10. Keksówkę (formę o długości 30 cm) wysmaruj margaryną i oprósz mąką.
  11. Następnie przełóż do niej ciasto. Ale uwaga - Ciasto będzie rosło podczas pieczenia, dlatego nie powinno być go więcej niż max. Do 3/4 wysokości formy.
  12. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę, do momentu uzyskania suchego patyczka -sprawdzeniu ciasta wkładając wykałaczkę i patrząc czy ciasto przykleja się do patyczka, jeśli nie, ciasto jest gotowe.
  13. Po upieczeniu pozostaw je we formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  14. Ciasto po ostygnięciu można polukrować i udekorować bakaliami.