Pianki marshmallow


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 455 g drobnego cukru
  • 1 łyżka glukozy w syropie
  • 200 ml wody
  • 2 białka z dużych jajek
  • 9 listków żelatyny (około 16 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder
  • skrobia kukurydziana
  • 125 g świeżych malin
  • 200 g stopionej białej czekolady (opcjonalnie)

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rondel o grubym dnie
  • termometr cukierniczy
  • trzepaczka do jajek
  • metalowa miska

"Płonie ognisko i szumią knieje..." - któż z nas nie nucił tej piosenki podczas ogniska. Powracają wspomnienia. A jak ognisko to obowiązkowo... nie, nie kiełbasa lecz pianki marshmallows.

Pianki marshmallow przepis

  1. W rondlu zmieszaj cukier, wodę oraz glukozę.
  2. Podgrzej do temperatury 127 st. C (do pomiaru użyj termometru cukierniczego).
  3. Gdy karmel osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z palnika, a następnie dodaj żelatynę.
  4. Wlej do miseczki 140 ml wody i namocz w niej listki żelatyny.
  5. Przelej zawartość rondla do metalowej miski.
  6. Wrzuć białka jajek do osobneh miseczki i ubij pianę trzepaczką.
  7. Do białek dodaj zawartość rondla oraz ekstrakt waniliowy i ubijaj przez 10 minut.
  8. Posmaruj lekko tłuszczem wewnętrzną część blaszki i posyp ją cukrem pudrem oraz mąką kukurydzianą.
  9. Przygotuj 2 pojemniki: jeden z cukrem pudrem i drugi z mąką kukurydzianą.
  10. Nałóż połowę masy na blaszkę.
  11. Obtocz maliny w cukrze pudrze i mące kukurydzianej, a następnie wyłóż równomiernie na blasze.
  12. Całość przykryj resztą masy.
  13. Przykryj blaszkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę, aby masa stężała.
  14. Wyjmij masę z formy, pokrój w kwadraty i obtocz w cukrze pudrze.
  15. Roztop białą czekoladę w garnuszku i maczaj w niej gotowe pianki.