Tort Pischinger


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g miękkiego masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g cukru pudru
  • 7 wafli
  • 3 żółtka
  • 40 ml rumu
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • Polewa:

  • 200 czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser
  • duża miska

Oryginalny tort Pischinger. Wspaniała klasyka gatunku, deser, który nie może się znudzić. Błyskawiczny w przygotowaniu. Chrupiące wafle przełożone czekoladowo-orzechowym kremem.

Przepis na: Tort Pischinger

  1. Do miski wrzuć miękkie masło i utrzyj je mikserem. Po 5 minutach dodaj do niego żółtka i cukier puder. Całość miksuj jeszcze przez chwilę.
  2. Orzechy posiekaj na bardzo drobne kawałki.
  3. W garnku zagotuj wodę i postaw na nim miskę. Do środka wrzuć czekoladę w kawałkach i roztop w tzw. kąpieli wodnej. Następnie poczekaj chwilę aby ostygła jednak nie za długo aby nie stężała.
  4. Masę ponownie zamieszaj i wlej do niej roztopioną czekoladę.
  5. Gdy powstanie gęsty krem dodaj orzechy oraz rum i dokładnie wymieszaj.
  6. Masę zagospodaruj na 6 warstw. Pierwszy wafel posmaruj masą i przykryj kolejnym. Następy również posmaruj i przykryj. Powtórz czynność aż uzyskasz 6 warstw masy. Wierzchu nie smaruj kremem.
  7. Gdy powstanie tort obciąż go talerzem, na którym staw karton z mlekiem lub inny obciążnik.
  8. Tak przygotowany tort włóż na 2 godziny do lodówki.
  9. Ponownie przygotuj kąpiel wodną – tym razem na polewę.
  10. Rozpuść w niej czekoladę i wymieszaj z masłem.
  11. Cały tort z wierzchu pokryj polewą po bokach i z wierzchu oraz posyp orzechami.
  12. Tort włóż jeszcze na chwilę do lodówki aby zastygł na 20 -30 minut.