Szukaj przepisu

Zupa krem z pieczarek

30 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Zupa krem z pieczarek
  • Zupa krem z pieczarek
  •  MG_3328
  •  MG_3326
SKŁADNIKI
  • 800 g pieczarek
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • natka pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • tymianek
  • lubczyk
  • 1 ser brie z orzechami włoskimi
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz
  • cukier
  • masło
  • sok z cytryny

Dla wszystkich miłośników pieczarek - pyszna zupa krem z pieczarek. Z dodatkiem orzechowego sera brie, pietruszki, lubczyku oraz orzechów włoskich. Wspaniały kremowy smak i aromat pieczarek.

sposób przygotowania

  1. Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Od razu skrop sokiem z cytryny aby nie ściemniały.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę
  3. Cero rozdrobnij na mniejsze kawałki
  4. Orzechy posiekaj na drobne kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij na nim cebulę. Od razu posyp ją szczyptą soli i cukru.
  6. Do złotej cebuli dodaj pieczarki. Chwilę całość smaż, a następnie dodaj odrobinę soli.
  7. Zwiększamy moc palnika i pozwól, aby cały płyn spod pieczarek wyparował.
  8. W kolejnym kroku dopraw pieczarki pieprzem, tymiankiem i lubczykiem.
  9. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej bulionem. Po 3 minutach od momentu zagotowania wyłącz palnik i dokładnie zmiksuj blenderem.
  10. Następnie dodaj śmietankę, kawałki sera brie i znów zagotuj całość, po czym wyłącz palnik. Ponownie zmiksuj blenderem i dopraw solą z pieprzem.
  11. Krem podawaj z kawałkami orzechów i posiekaną natka pietruszki.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Zupa krem z kurek z groszkiem ptysiowym
  • Klopsiki w sosie pieczarkowym
  • Omlet z pieczarkami
  • Sos pieczarkowy
  • Zupa krem z borowików z sosem sojowym