Szukaj przepisu

Zupa krem z pieczarek

30 minut
4 osoby
łatwe
Składniki
Zupa krem z pieczarek
  • Zupa krem z pieczarek
  •  MG_3328
  •  MG_3326
SKŁADNIKI
  • 800 g pieczarek 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego natka pietruszki 1 średnia cebula tymianek, lubczyk ser brie z orzechami włoskimi orzechy włoskie 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz, cukier masło sok z cytryny ew. groszek ptysiowy/grzanki

Dla wszystkich miłośników pieczarek - pyszna zupa krem z pieczarek. Z dodatkiem orzechowego sera brie, pietruszki, lubczyku oraz orzechów włoskich. Wspaniały kremowy smak i aromat pieczarek.

sposób przygotowania

Zaczynamy od obrania i dokładnego opłukania pieczarek. Następnie kroimy je w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki niemu grzyby zachowają ładny biały kolor. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Od razu posypujemy ją szczyptą soli i cukru - dzięki temu szybciej zmięknie i wydobędzie z siebie cudowny słodkawy posmak. Do złotej cebuli dodajemy pieczarki. Chwilę całość smażymy, aby potem dodać sól - dzięki niej grzyby szybciej puszczą wodę. Zwiększamy gaz i pozwalamy, aby cały płyn wyparował. Kolejnym krokiem jest doprawienie pieczarek pieprzem, tymiankiem i lubczykiem. Następnie wlewamy bulion i pozwalamy, aby się zagotował. Gdy to nastąpi możemy zupę zblendować. Potem dodajemy śmietankę, kawałki sera brie i znów pozwalamy, aby krem się zagotował. Ponownie blendujemy. Zdejmujemy z gazu ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę krem z pieczarek posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz kawałkami sera brie i utłuczonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Świetnym dodatkiem będą również grzanki lub groszek ptysiowy. Smacznego!

Autor przepisu: