Szukaj przepisu

Zupa krem z pieczarek

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

W zupach - kremach bardzo ważna jest konsystencja. Osobiście nie jestem zwolennikiem gładkiej jak skóra niemowlęcia zupy. Wolę zachować lekką strukturę. Zatem polecam Wam nie do końca zblendować pieczarki.

W przypadku kremu z pieczarek najważniejsze jest jej odpowiednie doprawienie. Zatem co kochają pieczarki? - lubczyk, tymianek i pietruszkę. Moim kolejnym odkryciem jest dodanie do zupy orzechowego serka brie - to połączenie niesamowicie podnosi walory smakowe kremu. Warto również coś pochrupać, zatem utłuczone w moździerzu orzechy włoskie znajdą tu swoje zastosowanie. Dla pożywności warto dodać grzanki albo groszek ptysiowy.

  • Składniki:

  • 800 g pieczarek
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • natka pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • tymianek, lubczyk
  • ser brie z orzechami włoskimi
  • orzechy włoskie
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, cukier
  • masło
  • sok z cytryny
  • ew. groszek ptysiowy/grzanki

Przepis

Zaczynamy od obrania i dokładnego opłukania pieczarek. Następnie kroimy je w cienkie plastry i skrapiamy sokiem z cytryny - dzięki niemu grzyby zachowają ładny biały kolor. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Od razu posypujemy ją szczyptą soli i cukru - dzięki temu szybciej zmięknie i wydobędzie z siebie cudowny słodkawy posmak.

Do złotej cebuli dodajemy pieczarki. Chwilę całość smażymy, aby potem dodać sól - dzięki niej grzyby szybciej puszczą wodę. Zwiększamy gaz i pozwalamy, aby cały płyn wyparował.

Kolejnym krokiem jest doprawienie pieczarek pieprzem, tymiankiem i lubczykiem. Następnie wlewamy bulion i pozwalamy, aby się zagotował. Gdy to nastąpi możemy zupę zblendować. Potem dodajemy śmietankę, kawałki sera brie i znów pozwalamy, aby krem się zagotował. Ponownie blendujemy. Zdejmujemy z gazu ostatecznie doprawiamy solą i pieprzem.

Gotową zupę krem z pieczarek posypujemy posiekaną natką pietruszki oraz kawałkami sera brie i utłuczonymi w moździerzu orzechami włoskimi. Świetnym dodatkiem będą również grzanki lub groszek ptysiowy. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj